Annons

Annons

Njut av god mat – samtidigt som du håller vikten!

Visst går det bra att laga goda, smala rätter som mättar. Den här veckan bjuder vi på fem recept som alla är snabb- och lättlagade. Vad sägs om kycklinggryta, limeräkor och hamburgare med kryddig potatis!

Dela
(154)

kycklinggryta-salvia-recept

Läcker kycklinggryta som får smak av salvia. Bild: Eva Hildén Smith

1. Salviadoftande kycklinggryta

500 kcal/port

300 g kycklinglårfilé
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk olivolja
3 dl vatten
1½ msk konc kycklingfond
1 lagerblad
1 tsk salvia
5 svartpepparkorn
2 tomater
75 g haricots verts
½ burk stora vita bönor (à 400 g)
finrivet skal av ½ citron
salt och svartpeppar

Annons

Till servering
1 dl ris (okokt mått)
färsk salvia
1 tsk olivolja

Gör så här

1. Putsa och dela lårfiléerna. Hacka löken och skiva vitlöken.

2. Stek kyckling, lök och vitlök i olja i en gryta, tills det fått lite färg. Häll på vatten, fond och kryddor. Låt sjuda under lock ca 30 min.

3. Koka riset enl anv på förp.

4. Tärna tomaterna, låt koka med i grytan 3 min. Lägg i haricots verts och koka 3 min. Tillsätt bönor och smaka av med citronskal, salt och peppar.

5. Stek salvian i olja tills den är knaprig. Låt rinna av på papper. Servera grytan med ris och toppa med salvia.

gron-sparrissoppa-recept

Glöm inte att toppa sparrissoppan med riven parmesanost! Bild: Eva Hildén Smith

2. Grön sparrissoppa

410 kcal/port

250 g grön sparris
½ gul lök
1 tsk smör
1 dl vitt vin
4 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar

Till servering
50 g färskost, t ex philadelphiaost
½ tsk krossad rosépeppar
20 g grovriven parmesanost (ca ½ dl)
120 g bröd

Gör så här

1. Ansa sparrisen. Skär i bitar, lägg undan några knoppar till serveringen.

2. Finhacka löken. Stek den i smör i en kastrull. Häll på vinet och låt koka ihop till hälften.

3. Lägg i sparrisbitarna, tillsätt vatten och buljongtärning. Koka tills sparrisen är mjuk. Mixa slät med grädde. Salta och peppra.

4. Koka knopparna i saltat vatten 1 min. Blanda färskost och rosépeppar. Garnera sedan soppan med knopparna och parmesan. Servera med bröd och ost.

raksallad-med-mango-recept

Lyxig räksallad med massor av smak. Vad sägs om lime, koriander och mango. Bild: Eva Hildén Smith

3. Limeräkor med mango och avokado

430 kcal/port

1 mogen avokado
1 mogen mango
2 salladslökar
70 g blandade
salladsblad

Limeräkor
150 g skalade räkor
finrivet skal av 1 lime
saft av 1/2 lime
1 msk rapsolja
½ msk flytande honung
½ kruka koriander

Till servering
50 g nachochips

Gör så här

1. Skala, kärna ur och tärna avokado och mango. Skiva salladslöken. Lägg upp allt på tallrikar med salladen.

2. Limeräkor: Låt räkorna rinna av ordentligt om de legat i lag. Lägg dem i en skål och blanda med limeskal och -saft, olja, honung och hackad koriander.

3. Fördela räkorna på salladen och ringla över dressingen.

4. Krossa lite av nachosen och strö över vid servering, servera resten vid sidan av.

hamburgare-recept

Lyxa till vardagen med smakrik burgare och kryddiga potatisar. Bild: Eva Hildén Smith

4. Burgare med chipotlepotatis

450 kcal/port

250 g nötfärs (10 %)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
ev 1 msk whisky
1 msk smör

Chipotlepotatis
300 g potatis
1 msk rapsolja
1 tsk chipotlepasta
flingsalt

Sås
1 dl matyoghurt (8 %)
2 msk bbq-sås, gärna rökig

Till servering
grönsallad
1 skivad tomat
1/2 strimlad rödlök

Ugn 225°

Gör så här

1. Chipotlepotatis: Klyfta potatisarna och lägg på plåt med bakpapper. Blanda olja och chipotlepasta. Gnid in potatisarna med oljan, salta. Rosta i ugn ca 25 min.

2. Blanda färs, salt, peppar och whisky. Forma till 2 burgare. Stek i smör.

3. Sås: Blanda yoghurt och bbq-sås.

4. Servera burgarna med sallad, tomat, lök och potatis. Toppa med såsen.

panerad-torsk-recept

Panerad fisk med potatis och sås är så gott – och lättlagat! Bild: Eva Hildén Smith

5. Panerad torsk med yoghurtsås

520 kcal/port

250 g torskfilé
salt och svartpeppar
2 msk vetemjöl
½ ägg
½ dl ströbröd
1½ msk smör

Sås
½ dl matyoghurt (8 %)
1 msk lättmajonnäs
1 msk mango chutney
1 msk finskuren gräslök

Till servering
300 g potatis
grönsallad
citronklyftor

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Skär torsken i bitar, salta och peppra. Vänd i mjöl, sedan uppvispat ägg och sist ströbröd. Stek på medelvärme i smör.

3. Sås: Blanda yoghurt, majonnäs, chutney och gräslök.

4. Servera fisken med potatis, sås, sallad och citronklyftor.

 

Läs också:

Därför är grönkål rena supermaten

gronkal-supermat-nyttiga-recept


Läs mer om:

Dela
(154)




Annons


Annons

Laddar nästa sida…