Annons

Annons

Ät vår nyttiga vardagsmat och håll drömvikten

Här bjuder vi på fem härliga vardagsrätter som gör livet lättare och får dig att hålla drömvikten utan att tumma på smakerna.

Dela
(98)

apelsinkyckling-recept

Saftig kyckling med smak av apelsin. Foto: Eva Hildén Smith

1. Apelsinkyckling

535 kcal/port

2 kycklingfiléer à 150 g
1 tsk olivolja
1 tsk japansk soja
svartpeppar
ev färsk basilika

Ugnsrostad potatis
300 g små potatisar
½ msk olivolja
flingsalt, svartpeppar

Annons

Apelsinsås
1½ dl färskpressad saft av apelsin, 2–3 st
½ finhackad gul lök
½ finriven vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk smör
salt

Blomkålssallad
150 g blomkål
½ msk olivolja
½ msk vatten
½ msk vit balsamvinäger
finrivet skal av ½ apelsin

Ugn 225°

Gör så här

1. Potatis: Dela potatisarna. Blanda med olja, salt och peppar på en plåt med bakplåtspapper. Stek i ugn ca 25 min.

2. Pensla kycklingen med olja blandat med soja, peppra. Stek i ugnen ca 15 min. Låt vila 5 min före servering.

3. Sås: Blanda apelsinsaft, lök, vitlök och honung i en kastrull. Låt koka ihop till hälften. Vispa i smöret, salta.

4. Sallad: Hyvla blomkålen. Blanda olja, vatten, balsamvinäger och apelsinskal, vänd runt med blomkålen.

5. Servera kycklingen med potatis, sås och blomkål. Garnera ev med basilika.

rostad-rotselleri-recept

Rotselleri är supergott att rosta i ugn. Foto: Eva Hildén Smith

2. Rostad rotselleri

500 kcal/port

ca 500 g rotselleri
1+1 msk smör
flingsalt, svartpeppar
100 g ostronskivling

Citron- & senapssås
½ dl lätt-crème fraiche
2 msk lättmajonnäs
finrivet skal av ½ citron
1 tsk pressad citronsaft
2 tsk fransk senap

Till servering
1 dl matvete (okokt mått)
20 g grovhackade mandlar
färsk timjan

Ugn 225°

Gör så här

1. Koka matvetet enl anv på förp. Rosta mandeln i torr stekpanna.

2. Skala rotsellerin. Dela i klyftor. Lägg på plåt med bakplåtspapper och pensla med 1 msk smält smör. Salta och peppra. Rosta i ugn ca 25 min.

3. Strimla svampen. Stek i 1 msk smör, salta och peppra.

4. Sås: Blanda crème fraiche, majonnäs, citron och senap. Salta och peppra.

5. Servera rotsellerin med svamp, mandel, timjan, sås och matvete.

kottbullar-tomatsas-recept

Servera köttbullarna med ris och tomatsås. Jättegott! Foto: Eva Hildén Smith

3. Färsbullar med tomatkompott

480 kcal/port

Tomatkompott
300 g tomater
½ finhackad gul lök
½ vitlöksklyfta
1 msk finriven färsk ingefära
½ msk smör
2 msk vatten
salt, svartpeppar
ev strösocker

Färsbullar
250 g nötfärs
1 finriven vitlöksklyfta
½ msk chipotlepasta
1 äggula
½ tsk salt
½ msk smör

Till servering
1 dl ris (okokt mått)
grönsallad

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Tomatkompott: Hacka tomaterna grovt. Fräs med lök, vitlök och ingefära i smör i en kastrull. Häll på vatten och låt puttra 10–15 min utan lock. Smaka av med salt, peppar och ev lite socker.

3. Färsbullar: Blanda färs, vitlök, chipotlepasta, äggula och lite salt. Forma till 8 bollar och stek ca 7 min i smör.

4. Servera färsbullarna med ris, tomatkompott och sallad.

sesamstekt-lax-recept

Laxen blir extra god tillsammans med sesamfrön. Foto: Eva Hildén Smith

4. Sesamstekt laxfilé

590 kcal/port

250 g laxfilé
salt, svartpeppar
1 msk sesamfrön
1 tsk rapsolja
ev färsk koriander

Nudlar
200 g pak choi
1 tsk rapsolja
100 g äggnudlar

Dressing
finrivet skal och saft av 1 lime
1 msk rapsolja
½ msk finriven färsk ingefära
1 tsk flytande honung
1 tsk sesamolja
½–1 tsk sambal oelek
1 krm salt

Ugn 150°

Gör så här

1. Skär laxen i kuber. Salta och peppra samt vänd i sesamfrön. Fräs snabbt i olja, stek klart i ugn ca 10 min.

2. Nudlar: Skölj och lossa bladen på pak choien. Stek i olja till fin färg, salta. Koka nudlarna enl anv på förp. Blanda med pak choi och lägg i skålar.

3. Dressing: Blanda limesaft och -skal med rapsolja, ingefära, honung och sesamolja. Smaksätt med sambal oelek och salt.

4. Lägg laxen på nudlarna och ringla över dressingen. Toppa ev med koriander.

flaskfile-bonsalsa-recept

Vi toppar den saftiga fläskfilén med massor av läcker salsa. Foto: Eva Hildén Smith

5. Fläskfilé med salsa

480 kcal/port

300 g fläskfilé
1+1 tsk olivolja
1 tsk japansk soja
svartpeppar
75 g fetaost

Tomat- & bönsalsa
ca 250 g tomater
½ burk svarta bönor
1 finhackad röd chili
½ rödlök
½ vitlöksklyfta
finrivet skal och saft av ½ lime
1 msk olivolja
salt, svartpeppar
½ kruka färsk koriander

Ugn 175°

Gör så här

1. Bryn köttet runt om i 1 tsk olja. Lägg i ugnsform, ringla över 1 tsk olja samt soja och gnid in i köttet, peppra.

2. Stek klart i ugn till en innertemp på 68°. Låt vila 10 min in-nan köttet skärs i tunna skivor.

3. Salsa: Klyfta tomaterna och ta bort kärnhusen. Tärna tomatfiléerna fint. Skölj bönorna, låt rinna av och vänd ner i tomaterna.

4. Blanda ner chili, rödlök och vitlök, skal och saft av lime, olja, salt, peppar och grovhackad koriander.

5. Lägg köttskivorna på två tallrikar. Smula över fetaosten och toppa med salsa.

Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs mer:

Därför ska du äta mer grönkål 

gronkal-nyttig-mat


Läs mer om:

Dela
(98)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…