Annons

Annons

Nyttig vardagsmat – 5 kaloriberäknade recept

Nyttig vardagsmat som både är god och mättande. Följ vår kaloriberäknade veckomeny och gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt. Varje vecka bjuder vi på smalmat med det där lilla extra!

Dela
(178)

Kålrotslåda med kryddäpplen

1. Kålrotslåda med kryddäpplen

500 kcal/port

500 g kålrot
1 dl matlagningsgrädde
1 msk ljus sirap
½+1 msk ströbröd
½ tsk salt
½ tsk malen ingefära
1 krm vitpeppar
25 g smör

Kryddäpplen
2 röda äpplen
1 msk smör
1 tsk råsocker
1 krm kanel
1 krm malen kryddpeppar
1 krm malen nejlika
1 krm ingefära
100 g svartkål

Annons

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Skala och skär kålroten i små bitar. Koka mjuk i saltat vatten. Häll av och mosa med grädde, sirap, ½ msk ströbröd, salt, ingefära och vitpeppar.

2. Lägg kålrotsmoset i en lättsmord ugnsform. Strö över 1 msk ströbröd och hyvla över smör. Gratinera i ugn, ca 30 min.

3. Kryddäpplen: Klyfta och kärna ur äpplena. Stek i hälften av smöret med socker och kryddor tills de mjuknat något och fått färg. Ta upp och lägg åt sidan.

4. Riv kålen i bitar och ta bort den hårda mittbiten. Stek knaprig i resterande smör. Blanda ner äpplena och servera med kålrotslådan.

 

Tomat- och sherrysill

2. Tomat- och sherrysill

455 kcal/port

150 g matjessill
2 msk ketchup
1 msk rapsolja
1 msk sherry
1 tsk rödvinsvinäger
½ rödlök
1 msk grovhackad dill

Till servering
300 g potatis, tex rattepotatis, mandelpotatis el sparrispotatis

 

Gör så här

1. Skär matjessillen i bitar.

2. Blanda ketchup, olja, sherry, vinäger och finhackad rödlök. Vänd ner sillen och dillen.

3. Servering: Koka potatisen och servera till sillen.

 

Köttbullar med grönkål

3. Köttbullar med len grönkål

515 kcal/port

200 g färsk grönkål
½ gul lök
1 msk smör
1 dl matlagningsgrädde
1 dl kokspad
1 tsk honung
salt
½ tsk vinäger
1 msk maizena

Köttbullar
½ dl vatten
2 msk ströbröd
½ tsk salt
½ tsk paprikapulver
1 krm svartpeppar
1 krm ingefära
1 krm kardemumma
1 krm malen nejlika
300 g nötfärs (10 %)
½ msk rapsolja till stekning

 

Gör så här

1. Repa bladen från de grövsta stjälkarna. Hacka grönkålen. Förväll i saltat vatten ca 20 min. Ta undan 1 dl kokspad. Låt kålen rinna av väl och pressa ut vattnet.

2. Finhacka löken. Fräs löken mjuk i smör i en kastrull. Tillsätt kålen och fräs en stund till. Häll på grädde och kokspad. Låt puttra ihop några min. Smaka av med honung, salt och vinäger. Red av med maizena utrört i lite vatten

3. Köttbullar: Blanda vatten, ströbröd och kryddor. Låt stå 5 min. Blanda ner färsen till en slät smet. Forma till köttbullar och stek i olja ca 7 min.

Fläskfilé med julsmaker

4. Julig fläskfilé med klyftpotatis

500 kcal/port

300 g fläskfilé
1 msk smör
salt, svartpeppar
½ rödlök
1 dl julmust
1 dl lätt crème fraiche
½ msk konc kalvfond
½ tsk torkad timjan

Till servering
300 g potatis
½ msk olivolja
salt, peppar

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Servering: Klyfta potatisen, blanda med olja, salt och peppar. Lägg på plåt och tillaga i ugn, ca 25 min.

2. Putsa och skiva fläskfilén. Bryn skivorna i smör, salta och peppra. Fräs klyftad rödlök med köttet så löken också får färg.

3. Häll på julmust, crème fraiche, fond och timjan. Låt koka ihop några min så köttet blir klart. Smaka av med salt och peppar. Späd med lite vatten om det behövs

 

Rosmarin- och ingefärskyckling

5. Rosmarin- och ingefärskyckling

445 kcal/port

1 msk olja
½ msk riven färsk ingefära
1 msk färsk grovhackad rosmarin el 1 tsk torkad
1+1 tsk flytande honung
½ tsk flingsalt
300 g kycklingfilé
2 fikon (ca 100 g)

Rotfrukter
1 morot
100 g kålrot
1 palsternacka
½ rödlök
1 msk olivolja
flingsalt, svartpeppar

Ugn 250°, 200°

 

Gör så här

1. Blanda olja, ingefära, rosmarin, 1 tsk honung och salt. Pensla blandningen på kycklingen i en ugnsform och låt stå 20 min.

2. Dela fikonen och lägg halvorna i formen runt kycklingen. Ringla och stryk ut 1 tsk honung på fikonen.

3. Rotfrukter: Skala och skär rotfrukterna i bitar och strimla löken. Lägg på plåt med bakpapper och blanda med olja, salt och peppar. Stek i ugn i 250° ca 10 min. Sänk värmen till 200° och sätt in kycklingen. Stek ca 20 min till.

 

Recepten är beräknade för två personer.

 

Läs mer:

Smala svampenchiladas 

5 mättande och nyttiga frukostar med ägg

Så äter du rätt mat för din ålder

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith


Läs mer om:

Dela
(178)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…