Annons

Annons

Lättlagad vardagsmat för hela veckan

God och mättande utan att innehålla för många kalorier. Så vill vi att vår vardagsmat ska vara! Här bjuder vi på 5 lättlagade recept som både smakar och gör gott.

Dela
(154)

recept-nyttig-ungersk-gulasch-puff

En klassisk gryta som bjuder på massor av smaker.

1. Ungersk gulasch

485 kcal/port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
300 g grytbitar av nöt, märgpipa/bog
1 msk smör
½ msk paprikapulver
½ tsk hel kummin
2 msk tomatpuré
2½ dl vatten
1 msk konc oxfond
1 lagerblad
200 g fast potatis
1 röd spetspaprika
salt, svartpeppar

Annons

Till servering
persilja
100 g bröd, gärna med surdeg

Gör så här
1. Skala och skiva lök och vitlök. Bryn köttet i smör i en gryta. Tillsätt lök, vitlök, kryddor och tomatpuré och stek några min.

2. Tillsätt vatten, fond och lagerblad, låt sjuda under lock ca 25 min. Späd med mer vatten om det behövs.

3. Skala och dela potatisen i ganska stora bitar. Tillsätt potatisen i grytan och låt koka i ytterligare ca 15 min.

4. Kärna ur och dela paprikan i bitar. Rör ner i grytan och låt sjuda 5 min till. Smaka av med salt och peppar.

5. Toppa grytan med persilja och servera med bröd.

 

recept-nyttig-potatissallad-puff

En matig potatissallad mättar bra och innehåller lagom många kalorier.

2. Örtkryddad potatissallad

460 kcal/port

200 g kalla, kokta potatisar
200 g tomater
150 g kokt bläckfisk, helst 8-armad, el skalade räkor
1 msk hackad persilja
1 msk finskuren gräslök
2 msk olivolja
1 msk färskpressad citronsaft
2 msk kapris
½ vitlöksklyfta
salt, svartpeppar

Till servering
120 g bröd, t ex baguette

Gör så här
1. Skala och tärna potatisen. Tärna tomaterna. Skär bläckfisken i bitar.

2. Blanda potatis, tomat och bläckfisk med persilja och gräslök. Vänd försiktigt ner olja, citronsaft, kapris och finriven vitlök. Salta och peppra. Låt dra i 15 min.

3. Servera salladen med bröd.

 

recept-nyttig-fisksoppa-puff

Vår fisksoppa är så krämigt god – och nyttig!

3. Fisksoppa med vitlökskräm

460 kcal/port

150 g laxfilé
150 g vit fisk, t ex lubb
½ gul lök
2 tomater
½ msk smör
½ msk tomatpuré
½ tsk mortlade fänkålsfrön
1 krm cayennepeppar
6 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1 dl frysta gröna sojabönor
Vitlökskräm
2 msk lättmajonnäs
½ finriven vitlöksklyfta
1 msk finhackad dill
salt, svartpeppar

Till servering
dill
60 g bröd, t ex baguette

Gör så här

1.  Vitlökskräm: Blanda majonnäs, vitlök och dill. Smaka av med salt och peppar.

2. Skär fisken i bitar. Hacka löken. Grovhacka tomaterna. Fräs löken i smör i en kastrull. Tillsätt tomatpuré och kryddor och stek ca 1 min.

3. Tillsätt tomat, vatten och buljongtärning i kastrullen. Låt sjuda 5 min under lock. Smaka av med salt och peppar.

4. Lägg i fisken, sjud 3 min till. Lägg i bönorna och sjud 1 min.

5. Fördela vitlökskrämen i 2 djupa tallrikar. Häll försiktigt på soppan. Toppa med dill och servera med bröd.

 

recept-nyttig-kyckling-puff

Mexikanska smaker med få kalorier.

4. Kyckling med tortilla och bönsalsa

580 kcal/port

300 g kycklingfilé
½ msk taco kryddmix

Bönsalsa
2 tomater
½ rödlök
1 liten avokado
1 burk svarta bönor (à ca 400 g)
½ kruka koriander el persilja
1 msk färskpressad citronsaft
1 tsk sambal oelek
salt, svartpeppar

Till servering
4 små tortillabröd (ca 100 g)

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Lägg kycklingen i en ugnsform, krydda och stek i ugn 15–20 min (till 70° innertemperatur).

2. Bönsalsa: Tärna tomaterna. Skala och hacka rödlöken. Dela avokadon, kärna ur och ta ur fruktköttet med en sked, tärna. Blanda varsamt tomat, rödlök och avokado med avsköljda bönor. Vänd ner hackad koriander och smaka av med citronsaft, sambal oelek, salt och peppar.

3. Dela tortillabröden i trekanter. Stek i en torr, het panna tills de har fått färg och är krispiga.

4. Servera kycklingen skivad med tortilla och bönsalsa.

 

recept-nyttig-vegetarisk-lasagne-puff

Vegetarisk lasagne är så gott!

5. Vegetarisk lasagne

520 kcal/port

½ squash
½ purjolök
½ burk kronärtskockshjärtan (3 st el 120 g)
½ msk smör
1 burk krossade tomater
(à 400 g)
2 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
1 tsk torkad salvia
salt, svartpeppar
1 tsk rårörsocker
200 g färska lasagneplattor
1 dl riven lagrad ost (17 %)

Till servering
grönsallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Tärna squashen, strimla purjolöken och klyfta kronärtskockshjärtana. Fräs i smör i en stekpanna.

2. Tillsätt krossade tomater, vatten, buljongtärning och salvia. Sjud ca 5 min. Smaka av med salt, peppar och socker.

3. Varva såsen med lasagneplattor i en smord ugnsform. Avsluta med sås och ost. Tillaga i ugn ca 20 min. Servera med sallad.

Obs! Recepten är beräkande för 2 personer.

 

Läs mer:

Gröten gör comeback – här är recepten du måste testa

Smoothies som både smakar och gör gott

Chokladbollar med nötter och frukt 

 

Av Carolina Soudah

Foto: Eva Hildén Smith


Läs mer om:

Dela
(154)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…