Annons

Annons

Håll vikten och ät gott med vår nyttiga meny

Vardagsmat som är god, mättande och nyttig bjuder vi på här. Alla recepten är kaloriberäknade och går busenkelt att laga!

Dela
(74)

torsk-med-mos-recept

Läckra primörer till torsken blir ljuvligt gott. Bild: Eva Hildén Smith

1. Torsk med potatismos och sparris

500 kcal/port

300 g torskrygg

salt och peppar

citronsaft

Potatismos

300 g skalad potatis

ca 1 dl mjölk

1 msk smör

persilja

Tillbehör

250 g grön sparris

100 g chorizo (max 21 % fett)

Annons

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Potatismos: Koka potatisen mjuk i saltat vatten. Låt ånga av och vispa till ett mos med mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar.

2. Lägg fisken i en ugnsform. Salta, peppra och droppa över lite citron. Låt stå i ugnen tills innertemperaturen är 52°, ca 15 min.

3. Skär sparrisen i bitar. Tärna chorizon fint och stek i en panna utan fett tills den fått färg och släppt lite fett. Ta upp och lägg på hushållspapper.

4. Stek sparrisen i samma panna (utan att diska den emellan) tills sparrisen mjuknat lite och fått färg. Blanda med chorizon och servera till torsken och moset, strö gärna över lite hackad persilja.

 

marinerad-kycklingfile-recept

Kycklingfilén får fin smak av mango chutney och ingefära. Bild: Eva Hildén Smith

2. Marinerad kycklingfilé

450 kcal/port

2 kycklingfiléer (300 g)

Marinad

1 msk olivolja

1 msk mango chutney

½ msk pressad citron

1 krm salt

½ krm svartpeppar

Ingefärsyoghurt

1 dl matyoghurt (8 %)

3 msk hackad inlagd ingefära (gari)

salt

Till servering

1 dl ris (okokt)

sallad

färsk koriander

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Koka riset enl anv på förp.

2. Marinad: Blanda ingredienserna och låt kycklingen ligga i marinaden i 20 min. Lägg i en ugnsform och tillaga i ugn tills innertemperaturen är 68°, 15–20 min. Låt vila 5 min.

3. Ingefärsyoghurt: Blanda yoghurt och ingefära, smaka av med salt. Servera kycklingen med ris, yoghurt och sallad. Toppa med koriander.

 

aggsallad-recept

En matig sallad är alltid gott och mättande. Speciellt om den innehåller ägg! Bild: Eva Hildén Smith

3. Äggsallad med senapsdressing

525 kcal/port

4 ägg

150 g haricots verts

1/4 rödlök

4 skivor kavring (120 g)

smör/rapsolja (sprej)

70 g blandad grönsallad

Sås

1 dl lätt-crème fraiche

1 msk lättmajonnäs

1 tsk fransk senap

1 msk chilisås

1 tsk konjak

ev några droppar tabasco

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Koka äggen så du har en krämig gula, ca 5 min. Lägg i kallt vatten. Koka haricots verts i saltat vatten 2–3 min. Skala och hacka löken.

2. Riv brödet i bitar. Lägg på plåt med bakpapper. Spreja brödet med smör/rapsolja och rosta i ugn ca 10 min. Rör om någon gång under tiden.

3. Lägg upp sallad på ett fat eller tallrikar. Toppa med haricots verts, rödlök, delade ägg och de rostade brödbitarna.

4. Sås: Blanda ingredienserna och servera såsen till salladen.

 

musselgryta-recept

Musslor är supergott och går busenkelt att laga! Bild: Eva Hildén Smith

4. Currydoftande musselgryta

400 kcal/port

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

½ msk smör

1 tsk curry

1 dl torrt vitt vin

1 dl matlagningsgrädde

½ fiskbuljongtärning

500 g frysta blåmusslor med skal

2 salladslökar

1 äpple

120 g bröd

 

Gör så här

1. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i smör med curry tills löken mjuknat utan att ta färg. Häll på vin, grädde och buljongtärning. Koka upp och låt sjuda i 2–3 min. Smaka av med salt och peppar.

2. Koka musslorna enl anv på förp. Lägg i en skål och häll currysåsen över.

3. Strimla salladslöken, tärna äpplet fint och strö över musslorna. Servera med bröd.

 

rostbiff-potatissallad-recept

Rostbiff med potatissallad – så enkelt, gott och nyttigt. Bild: Eva Hildén Smith

5. Rostbiff och potatis med brynt smör

380 kcal/port

300 g fina små potatisar

2 salladslökar

1/4 rödlök

1 dl gröna frysta sojabönor

1 msk kapris

Dressing

25 g smör

½ msk vitvinsvinäger

salt, svartpeppar

Till servering

150 g tunt skivad rostbiff

grönsallad

 

Gör så här

1. Koka potatisarna mjuka. Dela dem ev och håll dem varma.

2. Strimla salladslöken och hacka rödlöken. Koka sojabönorna någon minut och blanda med potatisen, löken och kaprisen.

3. Dressing: Bryn smöret och blanda med vinäger, salt och peppar. Blanda med de varma grönsakerna och servera till rostbiffen med lite grönsallad.

 

Alla recept är beräknade för 2 personer.

 

Laga också:

Matig bönsallad med sparris 

Matig bönsallad


Läs mer om:

Dela
(74)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…