Annons

Annons

Nyttig och god vardagsmat för hela veckan!

Vardagsmat som är nyttig, billig, god och enkel att göra. Vi tipsar om 5 kaloriberäknade recept för alla smaker. Inget recept innehåller mer än 600 kcal/port!

Annons

Bakad potatis med curryröra

 

1. Bakad potatis med curryröra

550 kcal/port

2 bakpotatisar à 300 g
1 msk finskuren gräslök

Röra
3 ägg
½ äpple
1 tsk smör
½ tsk curry
1½ dl gräddfil
2 msk hackad inlagd gurka
2 salladslökar
salt och svartpeppar

Ugn 250°

 

Gör så här

1. Tvätta potatisarna och picka med en sticka här och där. Tillaga i mikron på full effekt ca 15 min. Baka sedan i ugnen ca 15 min tills skalet ser knaprigt ut.

2. Röra: Koka äggen hårdkokta. Skala och hacka grovt. Tärna äpplet och fräs i smör med curry tills det mjuknat något, låt svalna. Blanda gräddfilen med curryäpplet, gurka och strimlad salladslök. Smaka av med salt och peppar.

3. Servera potatisen med röran, gräslök och gärna lite extra curry.

 

Lax i örtig gräddsås

 

2. Lax i örtig gräddsås

550 kcal/port

2 bitar laxfilé à 125 g
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
100 g champinjoner
½ msk smör
salt och svartpeppar
½ dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
½ dl vatten
½ fiskbuljongtärning
½ dl hackade örter, t ex dragon, rosmarin, timjan och oregano

Till servering
1 dl ris (okokt)
150 g sockerärter

 

Gör så här

1. Skala, hacka och stek lök, finriven vitlök och kvartade champinjoner i smör i en traktörpanna. Salta och peppra.

2. Häll på vin, matlagningsgrädde och vatten. Smula i buljongen och koka upp. Lägg i laxen, sjud med lock ca 5 min. Vänd sist i hackade örter.

3. Servera med kokt ris och lättkokta sockerärter.

 

Pasta med kycklingfärssås

3. Spagetti och kycklingfärssås

530 kcal/port

Färssås
300 g kycklingfärs
1 msk smör
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk tomatpuré
3 dl krossade tomater
2 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 tsk franska örter
1 tsk farinsocker
½ tsk paprikapulver
salt och svartpeppar
2 msk hackad persilja

Tomatsallad
125 g småtomater
1 msk hackad rödlök
½ msk vinäger
färsk basilika

Till servering
120 g spagetti (okokt vikt)

 

Gör så här

1. Stek färsen i smör i en stekpanna tills den är smulig. Finhacka löken och riv vitlöken fint, låt steka med ca 2 min. Tillsätt resterande ingredienser. Smaka av med salt och peppar och låt puttra ihop till god smak. Blanda ner persiljan.

2. Koka spagettin och blanda tomatsalladen. Servera till färssåsen.

 

Trattkantarellsoppa

4. Trattkantarellsoppa

440 kcal/port

200 g färska trattkantareller el 20 g torkade
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
½ krm cayennepeppar
½ msk smör
5 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl lätt crème fraiche
socker, salt och peppar
ev 2 msk sherry

Till servering
70 g bacon
1 msk finskuren gräslök
100 g bröd

 

Gör så här

1. Ansa och hacka färsk svamp eller lägg torkad i blöt i hett vatten 30 min (ta av vattnet som ska vara i soppan). Låt rinna av (spara spadet) och hacka svampen grovt.

2. Ansa och skiva purjolöken och riv vitlöken fint. Fräs svamp, purjo, vitlök och cayenne i smör i en kastrull. Tillsätt vatten (+ ev blötläggningsspad) och buljongtärning och låt sjuda 5 min.

3. Mixa soppan slät med crème fraiche. Smaka av med socker, salt och peppar samt ev sherry.

4. Strimla och stek bacon i torr, het panna. Garnera soppan med bacon och gräslök, servera med bröd.

 

 

Kotletter med salsa

5. Kotletter med salsa

460 kcal/port

2 fjärilskotletter à 125 g el kotlett med ben à 150 g
½ msk smör
salt och svartpeppar

Smakrik salsa
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
1 tsk smör
2 dl krossade tomater
1 dl tärnad fryst mango
1 tsk vitvinsvinäger
½ tsk chiliflakes

Bulgur
1 dl bulgur
hönsbuljong
½ burk kokta kikärter (ca 2 dl el 120 g)
½ dl hackad persilja

 

Gör så här

1. Salsa: Skala och hacka löken. Riv vitlöksklyftan och stek med löken i smör tills det mjuknat utan att ta färg. Häll på tomat, mango, vinäger och chiliflakes. Koka ihop 5 min och smaka av med salt och peppar.

2. Koka bulgur enligt anv på förp men med hönsbuljong. Tillsätt avsköljda kikärtor och vänd i persiljan. Smaka ev av med salt och peppar.

3. Stek kotletterna i smör, salta och peppra. Servera med bulgur och salsa.

 

Läs mer:

3 supernyttiga smoothies 

5 middagar för dig som vill äta nyttigt OCH gott

5 maträtter du kan göra nyttigare genom att byta ut 1 ingrediens 

 

Av Carolina Soudah

Foto: Kent Jardhammar

Läs också:

Dela
(321)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…