Annons

Annons

Nyttig och lättlagad mat för hela veckan!

Veckans kalorisnåla meny innehåller goda, nyttiga och lättlagade rätter som palsternackssoppa, torsk och kyckling med sötpotatismos. För alla oss som vill lägga tiden på annat än att fundera på vad du ska laga till middag.

Annons

Nyttig och enkel mat för hela veckan!

1. Svampfyllda pastarullar

480 kcal/port

200 g blandad svamp
½ msk smör
½ purjolök
1 vitlöksklyfta
salt och svartpeppar
1 dl lätt crème fraiche
70 g babyspenat
3 ark färska pastaplattor (130 g)
2 dl färdig eller hemlagad tomatsås
ca 1 dl vatten
1 dl riven ost (17 %)

Till servering
grönsallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Ansa och skär svampen i bitar. Stek i smör tills vätskan ångat bort och svampen fått lite färg.

2. Skölj och strimla purjolöken. Riv vitlöken. Fräs med svampen tills löken mjuknat, salta och peppra under stekningen. Vänd ner crème fraiche och spenat. Smaka av igen med salt och peppar.

3. Lägg ut pastan och klicka på svampröran. Rulla till 3 rullar och lägg i ugnsform. Blanda tomatsåsen med vatten och häll på, strö över osten. Gratinera i 20–25 min.

4. Servera med grönsallad.

 

Nyttig och enkel mat för hela veckan!

2. Vild höstskav

595 kcal/port

1 paket fryst ren- eller viltskav (240 g)
½ msk smör
salt och svartpeppar
½ gul lök
1 dl matlagningsgrädde
1 dl vatten
1 msk konc ox- eller viltfond
50 g färsk grönkål
1 äpple
½ msk smör
1 kvist rosmarin eller timjan

Till servering
300 g kokt potatis

 

Gör så här

1. Stek skaven enligt anv på förp i smör i en stekpanna, salta och peppra. Hacka löken och tillsätt i pannan. Häll på grädde, vatten och fond. Låt koka ihop ca 3 min.

2. Dela grönkålen i bitar och klyfta äpplet. Stek i smör i en annan stekpanna tills allt mjuknat och fått lite färg. Tillsätt repade, grovhackade rosmarinblad och vänd ner allt lite slarvigt i skaven vid servering.

3. Servera med kokt, krossad potatis.

 

Nyttig och enkel mat för hela veckan!

3. Kyckling med sötpotatismos

490 kcal/port

2 kycklingfiléer à 150 g
½ msk smör
salt och peppar

Mos
1 sötpotatis (ca 300 g skalad)
1 msk smör
½–1 dl mellanmjölk
salt och peppar

Sås
1 dl lätt crème fraiche
1½ msk hoisinsås

Till servering
grönsallad

 

Gör så här

1. Stek kycklingfiléerna i smör, salta och peppra. Stek klart under lock till en innertemp på 70°.

2. Mos: Skala och skär potatisen i bitar. Koka mjuk och häll av vattnet. Rör till ett mos, gärna med en visp, med smör och mjölk. Smaka av med salt och peppar.

3. Sås: Smaka av crème fraiche med hoisinsås.

4. Servera kycklingen med sötpotatismos och sås samt grönsallad.

 

Nyttig och enkel mat för hela veckan!

4. Torsk med syltade tomater

425 kcal/port

300 g torskfilé eller torskrygg
½ msk smör
salt
300 g kokt potatis
salladsblad

Syltade tomater
200 g små kvisttomater
1 dl vatten
½ dl strösocker
1½ msk ättiksprit (12 %)

Asiatiskt smör
30 g smör
1 tsk finriven färsk ingefära
1 tsk finhackad röd chili
finrivet skal av ¼ lime

 

Gör så här

1. Syltade tomater: Snitta varje tomat lätt i skalet. Förväll i kokande vatten 1 min. Häll av och skölj i kallt vatten. Skala och lägg i en bunke. Koka upp vatten, socker och ättika. Häll lagen över tomaterna och låt stå tills det kallnat.

2. Asiatiskt smör: Smält smöret och smaka av med resten av ingredienserna.

3. Stek torsken i smör, salta. Om det är torskrygg, stek på skinnsidan under lock så att fisken blir klar igenom (innertemp ca 52°). Servera med smör, tomater, sallad och kokt potatis.

 

Nyttig och enkel mat för hela veckan!

5. Räktoppad palsternackssoppa

430 kcal/port

300 g palsternackor
100 g potatis
½ gul lök
1/2 msk smör
4 dl vatten
1 hönsbuljongtärning
1 dl matlagningsgrädde
salt och peppar
ev pressad citron

Till servering
100 g skalade räkor
1 msk hackad dill
100 g bröd

 

Gör så här

1. Skala och skär palsternackor och potatis i bitar. Skala, hacka och fräs löken i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt palsternacka, potatis, vatten och buljong. Koka under lock tills allt är mjukt, ca 15 min.

2. Mixa soppan slät med stavmixer. Tillsätt grädden. Smaka av med salt och peppar samt ev citron. Blanda räkor och dill och lägg i soppan vid servering. Servera med bröd.
Läs mer:

Så gör du krispiga grönkålschips

Nyttig och god vardagsmat för hela veckan

3 supernyttiga (och goda) smoothies

 

Av Carolina Soudah

Foto: Kent Jardhammar

Läs också:

Dela
(115)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…