Annons

Annons

Nyttig vardagsmat för hela veckan

Tänk vad bra det är att du kan äta alla dessa frestande rätter med gott samvete, det är ju smalmat! Testa röding med vinsås, smakrik linstaco och marinerad kyckling på ugnsrostad grönsaksbädd. Alla recepten är mättande, goda och enkla att laga!

Dela
(71)

kalvfarsbullar-recept

Att steka köttbullar på kalvfärs blir jättegott. Bild: Eva Hildén Smith

1. Kalvfärsbullar med dillgräddsås

480 kcal/port

Färsbullar
250 g kalvfärs
1 äggula
1 tsk fransk senap
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
½ msk smör till stekning

Dillsås
1 kruka dill
1½ dl matlagningsgrädde
½ msk konc kalvfond
finrivet skal av 1 liten citron
1 tsk honung
½ msk maizena ljus redning
pressad citronsaft

Annons

Till servering
300 g små fina potatisar
150 g små morötter

Gör så här

1. Koka potatisen. Koka morötterna tills de är al dente.

2. Färsbullar: Blanda alla ingredienser utom smöret och forma 14 små bullar. Stek i smör 5–7 min.

3. Dillsås: Skär av dillen, ta med de späda stjälkarna också och lägg i t ex ett litermått. Häll på grädde, fond, citronskal och honung och mixa till en sås.

4. Värm såsen tills den precis är varm, red med maizena och smaka av med lite citronsaft.

pasta-med.bacon-och-svamp-recept

Svamp + bacon + pasta = ljuvligt gott! Bild: Eva Hildén Smith

2. Svamp- och baconpasta

490 kcal/port

250 g små champinjoner
½ msk smör
salt, svartpeppar
1 riven vitlöksklyfta
1 dl vitt vin
1 dl matlagningsgrädde
1 msk hackad färsk rosmarin el 1 tsk torkad

Till servering
120 g pasta (okokt mått)
70 g bacon
70 g spenat
25 g grovriven parmesan

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp. Stek baconet knaprigt i torr panna. Låt rinna av. Hacka.

2. Dela champinjonerna. Stek i smör tills vätskan har ångat bort. Salta och peppra och tillsätt vitlök. Stek lite till och häll på vin och grädde. Rör ner rosmarin, låt koka ihop någon min.

3. Vänd ner pasta och hälften av spenaten. Toppa med bacon och parmesan, servera med resterande spenat.

vego-taco-recept

Varför inte testa en grön variant av fredagsfavoriten tacos! Bild: Eva Hildén Smith

3. Vegetarisk taco

410 kcal/port

1 dl belugalinser el puylinser (okokt mått)
½ msk smör
2 msk taco kryddmix
1 dl vatten

Till servering
4 små tortillabröd (à 26 g)
1 tärnad tomat
10 cm tärnad gurka
30 g isbergssallad
1 dl gräddfil
1 dl majskorn
lite strimlad rödlök
ev färsk koriander

Gör så här

1. Koka linserna enl anv på förp. Stek i smör med tacokryddan någon min. Häll på vatten och låt det koka in i linserna.

2. Servera tacolinserna i tortillabröd med resten av tillbehören. Rosta gärna bröden i en torr, het stekpanna innan de fylls.

rodingfile-recept

Vinsåsen sätter ljuvlig smak på den fina rödingen. Bild: Eva Hildén Smith

4. Rödingfilé med vinsås

535 kcal/port

300 g rödingfilé
salt, peppar
1 liten burk ansjovis (55 g)

Vinsås
1 schalottenlök
1 tsk smör
½ dl vitt vin
1½ dl matlagningsgrädde
1½ msk ansjovisspad
2 msk hackad dill

Till servering
300 g skalad potatis
150 g sugar snaps

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Koka potatisen och pressa vid servering.

2. Salta och peppra fisken. Dela i 4 bitar. Lägg 2 ansjovisfiléer på 2 av rödingbitarna och lägg på den resterande rödingen med skinnsidan ut. Tillaga i ugnsform i ugn ca 15 min.

3. Vinsås: Finhacka löken. Fräs i smör i en kastrull tills löken mjuknat. Häll på vinet, låt koka ihop till hälften. Häll på grädde och ansjovisspad. Koka upp, salta och peppra. Vänd ner dillen.

4. Koka sugar snaps 1 min. Servera till fisken med potatis.

 

nyttig-kyckling-recept

Mör kycklingfilé och rostade godsaker i ugnen. Bild: Eva Hildén Smith

5. Marinerad kyckling på grönsaksbädd

495 kcal/port

2 kycklingfiléer (à 150 g)
½ msk olivolja
färskpressad citronsaft

Marinad
1 msk olivolja
finrivet skal av ½ citron
½ msk pressad citronsaft
½ tsk torkad timjan
1 krm flingsalt
1 krm svartpeppar från kvarn

Rostade grönsaker
250 g grön sparris
150 g späd purjolök
250 g sötpotatis
150 g squash
1 msk olivolja
35 g sallad

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Marinad: Blanda olja, citronskal och -saft. Tillsätt timjan, salt och peppar. Vänd runt kycklingfiléerna i marinaden och låt stå minst 30 min.

2. Tillaga i ugn 15–20 min. Låt vila 5 min.

3. Grönsaker: Bryt av den nedersta delen på sparrisen. Skär purjolöken i 2 cm stora bitar. Skala och skär sötpotatisen i klyftor. Dela squashen i bitar.

4. Lägg allt utom sparrisen på en plåt med bakpapper. Blanda runt med olja, salta och peppra. Rosta i ugn ca 25 min. Tillsätt sparrisen efter halva tiden.

5. Varva grönsakerna och sallad på ett fat. Toppa med kycklingen delad i bitar. Droppa över olja och citronsaft.

 

Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

Skydda hjärtat med superjuice av rödbetor


Läs mer om:

Dela
(71)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…