Annons

Annons

Njut av nyttig och billig vardagsmat HELA veckan

Dags att hålla igen på kaloriintaget och kanske till och med gå ner ett par kilo? Våra lättlagade recept ger dig hjälp på vägen samtidigt som du med gott samvete kan unna dig läcker, mättande och billig vardagsmat.

Dela
(79)

stekt-spatta-recept

Panerad spätta är både nyttigt och gott. Bild: Eva Hildén Smith

1. Spätta med citron- och kaprissmör

515 kcal/port

250 g spättafiléer

salt och peppar

½ dl ströbröd

1 msk smör

Citron- & kaprissmör

30 g smör, mjukt

1 msk kapris

finrivet skal av ½ citron

1 tsk citronsaft

Annons

Till servering

300 g små potatisar

150 g sockerärter

1 msk hackad dill

flingsalt

ev citronklyftor

 

Gör så här

1. Koka potatisen i saltat vatten.

2. Salta och peppra spättafiléerna. Vänd i ströbröd och stek i smör.

3. Citron- och kaprissmör: Blanda smör, kapris, citronsaft och -skal.

4. Koka sockerärterna i lättsaltat vatten 1 min. Blanda dem sedan med potatisen, dill och lite flingsalt. Servera till fisken med kaprissmöret och citronklyftor.

 

rokt-lax-recept

Vilken läcker skål med lax, bulgur och fräscha grönsaker. Bild: Eva Hildén Smith

2. Rökt lax och bulgur

490 kcal/port

1 dl bulgur (okokt mått)

250 g cocktailtomater

1 tsk olja

salt och peppar

10 cm gurka

½ fänkål

finrivet skal och saft av

½ citron

1 msk strösocker

2 msk vatten

150 g rökt lax i bit

Harissamajonnäs

2 msk lättmajonnäs

½–1 tsk harissa (nordafrikansk kryddblandning)

1 msk mjölk

Topping

1–2 salladslökar

sesamfrön

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Koka bulgurn enl anv på förp. Låt svalna.

2. Blanda tomat med olja, salt och peppar i en ugnsform och stek i ugn ca 15 min. Låt svalna.

3. Hyvla gurka och fänkål tunt och lägg i en skål med citronskalet. Värm citronsaft, socker och vatten tills sockret löst sig. Häll lagen på grönsakerna och låt svalna.

4. Tärna laxen i ½ cm stora bitar. Blanda ihop harissamajonnäsen. Strimla salladslöken.

5. Bottna 2 djupa tallrikar med bulgur. Toppa med lax, bakade tomater, gurka och fänkål. Ringla majonnäsen över och toppa med salladslök och sesamfrön.

 

kycklingchili-recept

Chili på kyckling blir så mustigt och gott. Snåla inte med kryddorna! Bild: Eva Hildén Smith

3. Kycklingchili med sting

500 kcal/port

½ gul lök

1 vitlöksklyfta

250 g kycklingfärs

1 msk smör

2 dl finkrossade tomater

1 dl vatten

1½ tsk chilipulver

½ tsk rökt paprikapulver

½ hönsbuljongtärning

½ burk kidneybönor (120 g avrunna)

½ röd paprika, tärnad

salt och svartpeppar

1 tsk farinsocker

Topping och servering

ev strimlad röd chili

ev färsk koriander

½ dl yoghurt (8 %)

100 g bröd, t ex baguette

 

Gör så här

1. Finhacka lök och vitlök. Stek färsen i smör på hög värme.

2. Häll på tomater och vatten. Tillsätt kryddor och buljongtärning. Låt sjuda ca 10 min.

3. Tillsätt sköljda kidneybönor och paprika. Smaka av med salt, peppar och farinsocker.

4. Toppa ev med strimlad chili, koriander och gärna en klick yoghurt. Servera med bröd.

 

pasta-med-halloumi-recept

Halloumi har blivit en riktigt favorit hos många. Passar perfekt i pastasåsen. Bild: Eva Hildén Smith

4. Het pasta med halloumi

550 kcal/port

120 g spagetti (okokt vikt)

2 vitlöksklyftor

2 piripiri

2 msk + 1 tsk olivolja

2 dl finkrossade tomater

1 tsk strösocker

salt och svartpeppar

100 g halloumi (24 %)

½ dl grovhackad persilja

 

Gör så här

1. Koka pastan enl anv på förp.

2. Hacka vitlöken fint och stek några min med hel piripiri i 2 msk olja i en kastrull. Vitlöken ska inte få färg.

3. Ta bort piripirin och tillsätt krossade tomater, socker, lite salt och peppar. Lägg på locket och låt puttra ca 10 min.

4. Tärna och stek halloumin i 1 tsk olja till fin färg. Vänd ner persiljan i såsen och blanda med pastan och halloumitärningarna.

 

ugnsomelett-recept

Så smidigt att lägga alla godsaker i en form och låta ugnen föra jobbet. Bild: Eva Hildén Smith

5. Ugnsomelett med potatis och sparris

525 kcal/port

4 ägg

2 dl mjölk (3 %)

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

300 g kall kokt potatis

1 tsk smör till formen

250 g grön sparris

2 msk hackad dill

1 dl grovriven parmesanost (50 g)

Till servering

ev ärtskott

grönsallad

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Vispa ägg och mjölk, salta och peppra.

2. Skiva potatisen och lägg i en smord ugnsform. Ansa sparrisen och lägg på potatisen. Salta och peppra lätt och strö över dillen.

3. Häll på äggstanningen och strö över parmesan. Grädda i ugn ca 25 min. Toppa ev med ärtskott och servera med sallad.

 

OBS! Recepten är beräknade för 2 personer.

 

Läs också:

10 recept som får kilona att rasa 


Läs mer om:

Dela
(79)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…