Annons

Annons

Nytt test avslöjar blodförgiftningen snabbare!

Att snabbt få rätt diagnos kan vara livsavgörande vid blodförgiftning. När Jarl Teljstedt drabbades krävdes både en stor portion tur och envis läkare. Men nu finns ett nytt test som avslöjar bakterien på sex timmar!

Dela
(1)

Tina Teljstedt är tacksam över att hon fick hem maken Jarl från intensiven efter att länge ha pendlat mellan hopp och förtvivlan.

Tina Teljstedt är tacksam över att hon fick hem maken Jarl från intensiven efter att länge ha pendlat mellan hopp och förtvivlan.

Det började med kraftiga magsmärtor en kväll i maj. Jarl Teljstedt, som är 73 år och bor i Kungsängen, ringde sjukvårdsupplysningen, men fick rådet att gå till sin husläkare. På mottagningen föll han ihop i svåra kräkningar och det blev ambulans till sjukhuset. Några timmar senare var han hemma igen.

Annons

—Jag trodde inte det var sant. Jalle var verkligen inte särskilt pigg, minns hustrun Tina.

Jarl frös och svettades och för att dämpa frossbrytningarna badade han flera gånger i hett vatten. Men inget hjälpte. Det blev taxi tillbaka till sjukhuset. Väl där blev det transport raka vägen till intensiven och där fick han stanna – i flera veckor. Diagnosen var livshotande blodförgiftning.

—Det var maskiner, katetrar, undersökningar och dataskärmar överallt. Jag fick dialys för att rena blodet och så satt de in starka antibiotika, minns han.

I centrum för Jarls något dimmiga minnesbilder från tiden på intensivvårdsavdelningen står en läkare som han är djupt tacksam mot.

—Hela personalen var fantastisk. Men den killen jobbade med mig sexton timmar i sträck när jag var som sjukast. Han vägrade ge upp och jag är övertygad om att han räddade mitt liv.

Inte förrän efteråt har Jarl förstått hur illa däran han var i sin våldsamma blodförgiftning.

—Läkarna sa efteråt att åttio procent i min ålder avlider i den situationen. Men jag har bra fysik och hade säkert tur också, säger han stilla.

När vi pratar med Jarl och Tina har han varit hemma några veckor. Han är lite trött, men känner sig i övrigt vid prima vigör. Varför just han drabbats av blodförgiftning vet han fortfarande inte säkert och han vill inte spekulera i det. Men han säger:

—Jag har genomgått en riktig rening. Hjärtat slår regelbundet för första gången på flera år. Och till och med min psoriasis är mycket bättre, säger han.

Och hustru Tina är glad och tacksam över att ha fått sin make tillbaka levande.

—Jag har varit så fruktansvärt rädd, det kunde ha slutat hemskt illa. Men han känns som den gamle Jalle igen. Nu ska vi bara rå om varandra och njuta av sommaren vid poolen, säger hon.

 

Det gäller att snabbt avslöja vilken bakterie som finns i blodet.

Det gäller att snabbt avslöja vilken bakterie som finns i blodet.

Fler liv kan räddas

Snabb diagnos vid blodförgiftning är avgörande för att läkarna ska kunna sätta in rätt antibiotika i tid. Tills helt nyligen kunde det ta flera dagar att få svar på de viktiga proverna. Med det nyaste testet, diagnosplattformen Iridica, går det på sex timmar!

—Den här tekniken är det absolut senaste, med den kan vi snabbt hitta exakt vilken bakterie som patienten blivit sjuk av, berättar infektionsöverläkare Kristoffer Strålin vid Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge, där Iridica nu finns tillgängligt och kommer att börja används på patientprover efter sommaren.

Det nya testet görs genom att patienten får lämna blod, upphostningsprov eller vävnad. Med metoden tar man fram genetiskt material – DNA – från bakterier som finns i proverna. Materialet jämförs sedan mot en databas med över 1000 olika sjukdomsframkallande bakterier och svampar . Efter sex timmar vet läkarna vilken bakterie eller svamp som ligger bakom t ex en allvarlig blodförgiftning.

Forskarna hoppas nu att det nya testet i framtiden både ska rädda liv och minska antalet felbehandlingar.

—Att vi ger rätt antibiotika till rätt patient och inte behandlar brett mot många typer av smittämnen bidrar dessutom till att bromsa utvecklingen av resistenta bakterier, säger Kristoffer Strålin.

 

 

På läkarspråk kallas blodförgiftning för sepsis.

På läkarspråk kallas blodförgiftning för sepsis.

Miljoner drabbas

Cirka 8 miljoner människor ute världen avlider till följd av blodförgiftning varje år. I Sverige insjuknar 100-250 personer årligen per 100 000 invånare. Och för varje timme som går utan att rätt antibiotika sätts in minskar den drabbades chanser att överleva med åtta procent. Den statistiska dödligheten i svår blodförgiftning i vårt land är 10-40 procent av de drabbade.

Antalet svenska fall av blodförgiftning har enligt Socialstyrelsen ökat markant de senaste tio åren. Allt äldre befolkning och ändrade levnadsvanor tros ligga bakom.
 

 

Tiden kan vara helt avgörande!

Kristoffer Strålin, docent och överläkare vid infektionskliniken på Karolinska universitetssjukhuset:

Kristoffer Strålin

Kristoffer Strålin

Vad är blodförgiftning?

En bakterieinfektion i något organ i kroppen där bakterierna av någon anledning kommer ut i blodet och cirkulerar runt i kroppen.

Varför läcker bakterierna ut i blodbanan?

Det kan bero på att det har samlats en stor mängd bakterier i ett organ. Eller att det finns en skörhet i blodkärlets eller organets väggar.

Hur går det till när man drabbas?

Vi har normalt bakterier på huden, i tarmen eller i munnen och näsan som kan ta sig in i kroppen och ge en blodförgiftning. Och man kan smittas utifrån genom sårskador eller bett.

Vem drabbas oftast?

Personer med nedsatt immunförsvar löper större risk. Bakterierna får mycket lättare fäste inne i kroppen då.

Hur vanligt är det med blodförgiftning?

Färsk data från Danmark visar att knappt 2 av 1000 individer per år insjuknar, med bakterier hittade i blododling. Troligen har vi ungefär samma nivå i Sverige.

Vilka är symptomen?

Det beror på i vilka organsystem infektionen sitter, eftersom bakterierna cirkulerar runt i blodet blir hela individen påverkad. Men det kan handla om hög feber, värk i kroppen, andfåddhet och nytillkommen uttalad trötthet. Påverkan på kroppens blodkärl kan också visa sig som blåfärgning av armar och ben.

Hur är sjukdomsförloppet?

Det kan gå väldigt snabbt om kroppens immunförsvar inte hinner med eller om patienten inte får rätt behandling i tid. I allvarliga fall kan flera organ slås ut av infektionen och av de gifter som bakterierna bildar.

Hur illa kan det gå?

Det finns hela skalan från lindrig infektion till direkt livshotande. Tidsfaktorn är viktig, det kan vara helt avgörande att den drabbade får rätt diagnos och behandling snabbt för att överleva.

Vad är det för behandling?

Ibland tar kroppen själv hand om bakterierna via immunförsvaret. Men om de förökar sig i blodet är antibiotika det som behövs för att bota patienten. De senaste åren har det kommit nya metoder för att hitta den orsakande bakterien. Den nya plattformen för diagnostik, Iridica, är ett exempel.

Hur är möjligheterna att repa sig efter en allvarlig blodförgiftning?

De flesta gör det men det kan ta många veckor att bli återställd. I vissa fall kan man ha kvarstående besvär från ett hårt drabbat organ, till exempel njurarna. Men det är undantagsfall.

 

Läs mer:

Förloppet kan gå oerhört snabbt!

Kämpen Leif fick betala ett högt pris...

Lär dig förstå provsvaren

 

Av Anders Sandström

Foto: Stefan Nilsson, Shutterstock samt privat bild


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…