Annons

Annons

Nytt medel sänkte Gunnars kolesterolvärden till det normala!

Att ett för högt kolesterolvärde kan ha ärftliga orsaker känner få till. Gunnar Karlsson försökte förgäves få ner sina alltför höga värden med statiner – tills han fick testa ett helt nytt läkemedel.

Dela
(47)

Maud Karlsson var rädd att maken Gunnar skulle dö ifrån henne på nätterna.

Maud Karlsson var rädd att maken Gunnar skulle dö ifrån henne på nätterna.

 

Gunnar Karlssons ärftliga släkthistoria med högt kolesterol tog lång tid för läkarna att komma på spåren. På 70-talet när hans pappa, som då var i fyrtioårsåldern, fick en stroke tolkades det som en följd av för lite motion och ”fel” mat, trots att flera anhöriga bakåt i tiden drabbats av samma sak. Fadern överlevde slaganfallet, men hjärtinfarkter, kärlkramp och fönstertittarsjuka förmörkade resten av hans liv.

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

—Jag såg vad han gick igenom. Det var oerhört skrämmande, säger Gunnar som i dag är 69 år och bor i Södertälje med hustrun Maud.

Inte heller när han själv tvingades byta en hjärtklaff i relativt unga år gjordes kopplingen till det genetiska.

—Jag blev skickad till dietist och levde på morötter i ett helt år. Jag och min fru Maud gick en kurs i vegetarisk matlagning. Det fick ner mitt kolesterol med några tiondelar. Men det var fortfarande tre gånger för högt.

När Gunnars ärftliga belastning till sist klarlagts i slutet av 80-talet fick han börja en behandling med statiner på Huddinge sjukhus. De skyhöga kolesteroltalen sänktes till hälften, men till normala värden kom han ändå inte ner. Däremot togs det ärftliga på allvar:

—Min son Per, som då var tjugotre, fick också påbörja behandling. Han är fyrtioåtta i dag och har inte haft några kolesterolproblem alls, konstaterar Gunnar.

Gunnars eget medicinska läge ljusnade inte förrän han fick vara med i en studie kring nyheten Repatha, som tillsammans med Praluent är det första PCSK9-hämmande läkemedlet i Sverige.

Som genom ett trollslag försvann hans höga kolesteroltal.

—Det var en fantastisk förändring! Nu är mina kolesterolvärden helt normala, faktiskt åt det låga hållet. Jag är väldigt tacksam naturligtvis.

Gunnars hustru Maud har hela tiden funnits vid sin mans sida under kolesterolhotets mörka moln.

—Gunnar har klarat det här bra psykiskt. Han är ju inte den som oroar sig i onödan. Men visst har jag själv varit orolig, inte minst tiden innan hjärtklaffsoperationen, säger hon.

Vad var du orolig för?

—Jag frågade doktorn: Om det här var din bror, när tycker du att han ska opereras? Han svarade: I morgon. Sedan gick Gunnar hela sommaren utan att få operationen gjord. Jag var rädd att han skulle dö ifrån mig på nätterna.

Gunnar sätter själv fingret på den oro det innebär att leva med en ärftlig sjukdom.

—Jag är tacksam för att min son Per har sluppit sin farfars öde. Och alla fem barnbarnen är friska, hans lille son Wille och vår dotters fyra pojkar.

Och så talar han med känsla om den nya chans han tycker sig ha fått med sina barnbarn.

—Jag vill ju vara med länge, säger han enkelt.

 

Läs mer: Snus, kaffe, ägg… Hur farlig är din last? 

 

 

50 000

Familjär hyperkolesterolemi (FH) är en ärftlig sjukdom som leder till kraftigt förhöjda nivåer av kolesterol i kroppen. Cirka 50 000 beräknas ha sjukdomen i Sverige, men bara fem procent känner till det eller är kända i vården.

 

 Risken går i arv

För den som har familjär hyperkolesterolemi är risken femtio procent att även barnen drabbas.

Vet man att man har FH bör man låta testa sina barn så att de kan få behandling när de börjar närma sig tonåren. Något hinder för att skaffa barn utgör sjukdomen däremot inte.

 

 Så fungerar de nya medlen

PCSK9-hämmarna Repatha och Praluent är båda biologiska läkemedel som ökar mängden kolesterol som tas emot av levern och därmed sänker kolesterolhalten i blodet. Detta sker genom att läkemedlen, som ges som injektioner genom huden, innehåller ett protein som minskar den ”broms” för kolesterolupptag som naturligt finns i levern.

 

 

Testa dig själv!

Den som har tidig hjärtsjukdom i familjen kan beställa tid på vårdcentralen för att få sitt kolesterol kontrollerat. Vet du med dig att du har ett högt kolesterol kan du gå in på www.fh-testet.se för att ta reda på om det har ärftliga orsaker.

 

Läs mer: Superbären alla pratar om

 

Vill du veta mer?

På patientföreningen FH Sveriges webbplats kan du både lära dig mer om sjukdomen, testa din risk, komma i kontakt med specialister och skicka egenremisser. Du hittar sidan på www.fhsverige.se.

 

Det goda kolesterolet – och det onda

Högt kolesterol kan leda till för tidigt insjuknande i hjärt-kärlsjukdomar såsom hjärtinfarkt och stroke. Man skiljer på två sorters kolesterol. Det goda, HDL, skyddar mot hjärtsjukdomar och behövs bland annat för tillverkning av könshormon. Det "onda" kolesterolet, LDL, lagras i blodkärlens väggar och orsakar åderförkalkning, med följder som kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke och fönstertittarsjuka.

 

Experterna svarar på frågor om

Margrét Leósdóttir och Wolfgang Reinhardt är hjärtläkare vid Skånes universitetssjukhus i Malmö och jobbar med FH-patienter:122588-img-3990-jpg.jpg

Hur farligt är familjär hyperkolesterolemi, FH?

ML: Den som har obehandlad FH löper femton gånger ökad risk att drabbas av hjärtinfarkt. Det finns en uppenbar risk att dö eller att tvingas leva med hjärtsvikt resten av livet.

WR: Infarkterna kommer ofta i unga år. Vi har patienter som drabbats redan vid trettio års ålder. Det är viktigt att sätta in behandling tidigt mot det höga kolesterolet.

Vem riskerar att drabbas?

ML: FH beror på en medfödd genförändring. De drabbade har ofta en massiv släkthistoria med anhöriga som dött i hjärtinfarkter och stroke före femtio års ålder.

WR: De här fallen upptäcks i regel vid vanliga rutinkontroller med blodprov i primärvården eller på kardiologen när man får in unga hjärtinfarktpatienter med konstiga kolesterolvärden.

Hur har behandlingen sett ut hittills?

ML: Vi har behandlat som vi brukar mot högt kolesterol, framför allt med statiner. Bra kostvanor och ökad motion är också väsentliga delar av behandlingen. Men ibland räcker det inte till mot den ärftliga varianten.

Vad är det viktigaste nya med PCSK9-hämmare?

ML: De studier som gjorts visar på väldigt goda resultat när det gäller att sänka kolesterolet. Även de konkreta data som släppts om effekten på dödlighet i hjärt-kärlsjukdomar ser lovande ut.

WR: För oss som är "kolesterolmotståndare" handlar det om att höga halter i blodet förvärrar åderförkalkningen. Ju lägre värden, desto bättre; det är vår melodi. PCSK9-hämmare är ett fantastiskt nytt verktyg i lådan för oss.

Vilka patienter är aktuella för den nya behandlingen?

WR: Har man diagnosen FH och statiner – som fortfarande är vårt första behandlingsalternativ – inte räcker för att komma ner på normala kolesterolnivåer så kan man bli aktuell. För oss som hjärtläkare är det revolutionerande att vi kan sänka kolesterolnivåerna på det här sättet. Det öppnar för helt nya möjligheter att minska risken att dö i hjärtsjukdom.

Finns det några nackdelar med den nya behandlingen?

ML: Vi vet ännu inte så mycket när det gäller biverkningar. Hittills har dock inga alarmerande signaler framkommit.

 

Av Anders Sandström

Foto: Stefan Nilsson, Shutterstock

 

Läs mer:

Lär dig förstå provsvaren

Så sänker du ditt blodtryck

Bli friskare med Q10, zink och selen 

 


Läs mer om:

Dela
(47)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…