Annons

Annons

Nytt implantat gav Lena hörseln tillbaka!

Med forskningens hjälp skapas mirakel. Lena Kammefors blev först i världen med ett nytt svenskt implantat som fått henne att höra igen!

Dela
(17)

3
Visa bildspel

/
Det nya implantatet gav Lena hörseln tillbaka!
Det nya implantatet gav Lena hörseln tillbaka!
Det nya implantatet gav Lena hörseln tillbaka!
...
Visa mer

Lena Kammefors, 45 år, bor på västkusten, norr om Göteborg, med sin familj. I augusti 2008 var hon mammaledig. Det var härliga badtider och kanske var det orsaken till den svåra öroninfektionen.

—Det gjorde jätteont så jag gick till vårdcentralen och fick penicillin. Men jag var dålig hela hösten, hörde inte på det onda örat och var hos doktorn flera gånger.

Annons

Till slut fick hon nog, Lena gick till akuten och sa: ”Det är något som inte stämmer!”

Gilla Hemmets på Facebook

—Det visade sig att jag drabbats av något som heter tympanoskleros. Det innebär att kroppen bildar bindväv som kan hamna lite varstans. I mitt fall bakade bindväven in hörselbenen. Hörselskadan skulle vara permanent.

Lena fick tid till en audionom för att prova ut en hörapparat. Det kändes ledsamt, hon vara ju bara 38 år och förknippade hörapparater med hög ålder.

—Det var tufft i början, säger Lena. Hörapparaten fungerade bra vid samtal men inte på möten. Alla ljud, som pappersprassel eller knackning av en penna, förstärktes. Jag hörde, men blev trött.

2009 fick Lena nytt hopp – hon skulle få en operation där stigbygeln, ett av benen i mellanörat, skulle bytas ut mot en i titan.

—Men det visade sig att alla tre hörselbenen, stigbygeln, hammaren och städet, hade stelnat så operationen hjälpte inte.

Ny metod

En dag hade hennes audionom ett förslag.

—Hon berättade om forskningsprojektet i Göteborg, och jag fick åka dit på hälsokontroll.

Det visade sig att Lena var en lämplig patient för Bone Conduction Implant, kallat BCI, en ny metod med ett implantat som ersätter alla tre hörselbenen.

Men det drog ut på tiden innan allt var klart för operation på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg.

—Den femte december 2012 blev jag den första ”levande människan” att få en BCI!

Överläkaren och kirurgen Måns Eeg-Olofsson är den som leder BCI-studien på Sahlgrenska. Hittills har han opererat åtta patienter med lysande resultat. Lena var den första.

Inom kort beräknas metoden kunna erbjudas till alla patienter med liknande former av skador i mellanörat.

—Operationen är enkel och ljudet blir fantastiskt bra, även om man måste vänja sig något, säger Måns Eeg-Olofsson.

Lena hade ont medan snittet bakom örat läkte. Men efter några veckor kunde den yttre delen sättas på.

—Det var helt fantastiskt, helt magiskt – min hörsel var tillbaka! Och manicken bakom örat är i samma färg som håret och syns inte!

Steg för steg med BCI:

1. Hörseln kontrolleras för att fastställa att innerörat (hörselsnäckan) med hörselnerven har tillräckligt god funktion.

2. Patienten sövs under operationen som består av ett fem centimeter stort snitt bakom örat. Sen borras en liten fördjupning där implantatet sätts in direkt mot skallbenet.

3. Läkning i fyra veckor.

4. Den yttre enheten sätts på. I denna finns en mikrofon, små platta batterier, volymknapp och en magnet.

 

Professor Bo Håkansson har varit med och skapat hörselhistoria!

Professor Bo Håkansson har varit med och skapat hörselhistoria!

Stelnande hörselben får ny hjälp

Redan 1977 opererade docent Anders Tjellström på öronkliniken på Sahlgrenska sjukhuset in det första implantatet, kallat BAHA. En slags inre hörapparat som sitter fast med en skruv som i sin tur sitter fast mot skallbenet. Men det har inte varit problemfritt:

—Eftersom det går en titanskruv genom huden krävs det noggrann skötsel för att undvika infektioner och skruven kan lossna, säger Bo Håkansson. Man kan inte heller ha mössa för det blir gärna pipljud.

Problemen med BAHA har gjort att forskarteamet på Sahlgrenska utvecklat metoden ytterligare. BCI, Bone Conduction Implant, är mycket enklare för patienten – inga hål genom huden, ingen skruv. Den inopererade inre delen kommunicerar trådlöst med den yttre och sitter fast med hjälp av en magnet.

—Den inre delen består av en titankapsel med en högtalare, en liten antenn och en magnet. Den är mindre än en sockerbit och opereras in bakom örat så att den sitter direkt mot skallbenet, förklarar professor Håkansson.

Ytterdelen, som är stor som en femkrona, innehåller bl a en mikrofon och en förstärkare och är även den försedd med en magnet som gör att du enkelt kan ta av och sätta på mikrofonen utan krångel och ständig skötsel. Mikrofonen kan sedan ställas in efter omgivningen med olika program som förstärker olika frekvenser.

—Det nya implantatet ersätter hörselbenen i mellanörat – hammaren, städet och stigbygeln. I normala fall vibrerar benen när de nås av ljudvågor och för på det sättet ljudet vidare till hörselnerven, säger Bo Håkansson. Men de små benen kan skadas och bli stela av olika anledningar.

Och, precis som luft och vatten, leder även ben ljud – och BCI utnyttjar detta. Implantatet omvandlar ljudvågorna till vibrationer som förstärks och fortplantar sig med hjälp av skallbenet.

—Hörselnerven måste dock ha kvar delar av sin funktion och det kan den ha, även om man upplever sig som helt döv.

 

Läs mer

Testa dina kunskaper om hörseln i vårt quiz

Hallå matte, det ringer!

Jag var rädd för att bli helt döv

 

Av Anncy Göranson

Foto: Robert Betzehag, Oscar Mattsson, GN Hearing Sverige AB


Läs mer om:

Dela
(17)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…