Annons

Annons

Nya rön: Så tinar du torsken bäst

Torsk bör inte tinas i kyl eller rumstemperatur.

Dela
(74)

Tinar du din torsk i kylen över natten? Det är inte det bästa sättet. I alla fall inte enligt forskare från Nofima, ett forskningsinstitut inom vattenbruk, fiske och livsmedel. Institutet har gjort tester för att studera bland annat vilken betydelse hastigheten på upptining har för torskens vätskeförlust och kvalitet.

Annons

I stället bör torsken sköljas 30 minuter i kallt vatten.

– Många konsumenter tror att det bästa sättet att tina torsk är i kylen över natten, men nya tester visar att fisken håller en bättre kvalitet om man sköljer med kallt vatten i cirka 30 minuter, säger Line Kjelstrup, fiskexpert på Norges sjömatråd.

Enligt forskarna är det sämsta sättet att tina torsk att lämna den framme att tina i rumstemperatur.

Vid tillagning av torsk är den perfekta temperaturen att tillaga den till 50-55 grader.

Av Johanna Svan
Källa: Norges sjömatråd
Foto: Ibl

LÄS MER: Torskrygg med kantareller och smörsås

Festligare fredag får man leta efter


Läs mer om:

Dela
(74)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…