Annons

Annons

Nya regler för tillsatt socker i mat kan bli verklighet i EU

De nordiska livsmedelsmyndigheterna vill få EU att sätta ett gränsvärde för tillsatt socker i mat – och nu kan det bli verklighet.

Dela
(3)

socker-regler-eu

Livsmedelsmyndigheter i Sverige, Norge, Danmark, Finland och Island har tillsammans lämnat in ett önskemål till Efsa, den europeiska livsmedelsmyndigheten, om ett gemensamt europeiskt värde för hur mycket tillsatt socker det maximalt ska få finnas i hälsosam kost.

Annons

Och Efsa har lyssnat. Nu ska man göra en ny vetenskaplig granskning om hur socker påverkar hälsan.

Myndighetens senaste granskning gjordes 2010 och då blev bedömningen att det inte fanns tillräcklig vetenskaplig grund för att sätta ett gränsvärde. Sedan dess har mycket mer forskning kring socker, fetma och diabetes typ 2 gjorts.

Nordiska näringsrekommendationer, som svenska kostråd bygger på, har ett värde för tillsatt socker på max 10 procent av energin i maten.

– Ett maxvärde för hur mycket tillsatt socker som är acceptabelt i kosten, som gäller i hela EU skulle vara en styrka. Därför är vi väldigt glada över att Efsa lyssnat på våra önskemål, säger Irene Mattisson, senior risk- och nyttovärderare vid Livsmedelsverket.

Läs Livsmedelverkets råd kring sockerkonsumtion här.

 

Text: Mikaela Alex, måbra.com

Källa: Livsmedelsverket

Foto: IBL

 

Läs också:

Äter du för mycket socker? Här är 7 tecken att ta på allvar

socker-puff


Läs mer om:

Dela
(3)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…