Annons

Annons

Ny metod räddade Ullas syn!

När Ulla Lindquist drabbades av åldersförändringar i gula fläcken blev hon rädd att hon skulle förlora synen. Nu får hon en behandling som har förbättrat hennes syn från 40 till 80 procent! – Jag är så lycklig att det fungerar!

Dela
(13)

Ulla Lindquist

Ulla Lindquist får en spruta var sjunde vecka.

 

Ulla Lindquist, 79 år, minns tydligt när hon upptäckte de första symtomen på åldersförändringar i gula fläcken.

—Det var i januari 2008, jag läste tidningen och tyckte att jag hade fått något i ögat, en mörk fläck som följde med när jag tittade åt olika håll, berättar Ulla.

Annons

Hon bestämde sig för att söka läkare. Vid läkarundersökningen fick Ulla veta att hennes högra öga hade drabbats av åldersförändringar i gula fläcken. En nybildning av blodkärl under näthinnan, som orsakade svullnad och blödning, låg bakom synförändringen.

Gilla Hemmets på Facebook

—Det var en chock och jag undrade om jag skulle bli blind.

Men Ulla fick en remiss till ögonkliniken där hon fick det glädjande beskedet att det fanns behandling mot åldersförändringen, eftersom hon hade den våta varianten av sjukdomen.

Undersökningen visade att Ulla bara hade 40 procents syn på det högra ögat och att den mörka fläcken mitt i synfältet hade blivit svartare. Hon märkte också att färgen gult försvann, alla färger blev lite gråare och mattare och raka linjer såg krokiga eller böjda ut.

—Men eftersom det friska ögat kompenserar för det sjuka märkte jag ändå inte så mycket av det och klarade vardagen bra. Jag kunde läsa och köra bil som vanligt.

Behandlingen som Ulla sattes in på var en bromsmedicin, Lucentis, som hämmar tillväxten av de celler i ögat som gör att gula fläcken svullnar och synen blir nedsatt. När svullnaden går ner förbättras synen, och kan till och med återställas. Läkemedlet ges med en injektion i ögat.

—Jag blev väldigt nervös när jag hörde att jag skulle få läkemedlet injicerat direkt i ögat, säger Ulla.

Men i efterhand kan hon konstatera att behandlingen var både snabb och smärtfri.

—Först fick jag bedövningsdroppar i ögat, sedan var injektionen bara som ett litet tryck. Den kändes faktiskt knappt.

Sedan dess har Ulla fått en injektion en gång i månaden hos ögonspecialisten Björn Steén på Sophiahemmet.

—Nu går det på rutin och jag tänker knappt på det. Jag känner att jag är i trygga händer och har inte haft några biverkningar. Jag kan gå direkt ut på stan efter behandlingen.

Det tog drygt ett år innan Ulla märkte att synen blev bättre, den mörka fläcken blev ljusare och hon åter såg gult bättre. Synen på det drabbade ögat är nu 60–80 procent.

—Jag är så lycklig att det fungerar och tacksam för att den här behandlingen finns. Jag vill leva ett aktivt liv och då betyder synen mycket. Tack vare medicinen kan jag läsa, köra bil, spela golf, arbeta i trädgården och resa som jag tycker om.

När det nya läkemedlet Eylea kom 2012 fick Ulla testa det eftersom det skulle kunna ge ett bättre resultat och vara mer effektivt.

—Jag tycker att min syn har förbättrats mer sedan jag började med Eylea, säger Ulla.

Funktionen är densamma på läkemedlen mot åldersförändringarna i gula fläcken, men effekten sitter i längre vid användning av Eylea och därför blir intervallerna mellan injektionerna längre.

—Tidigare fick jag en spruta var fjärde vecka, nu är det bara var sjunde vecka och målet är att det ska bli var åttonde vecka. Det är förstås en fördel att inte behöva gå på behandling lika ofta.

 

Läs mer: Mats näthinna lossade mitt under promenaden

 

Vad är gula fläcken?

Mitt i ögats näthinna finns ett litet område som heter gula fläcken eller makula. Där finns extra många synceller som ger synskärpa och förmåga att se detaljer, gula fläcken är helt enkelt den del av ögats näthinna där du ser som skarpast.

 

shutterstock-181790951-jpg.jpgTesta synen själv!

Du kan själv enkelt kolla synförändringar själv. Håll för ett öga i taget när du t ex tittar på tv och när du tittar på en rak linje, som en dörrpost. Det är viktigt att titta med ett öga i taget eftersom, när du ser med båda ögonen, kan det ena kompensera för försämring av det andra.

 

Andra orsaker

En synförsämring behöver inte betyda att du drabbats av torra eller våta åldersförändringar i gula fläcken. Hål i gula fläcken, svullnad och tillväxt av bindväv är andra sjukdomar som kan drabba ögat och dessa tillstånd kan alla opereras.

 

3 500

* Våt AMD (Age-related Macular Degeneration) är den vanligaste orsaken till att äldre får en allvarlig synnedsättning.

* Varje år upptäcks 3 500 nya fall av våta åldersförändringar i gula fläcken i Sverige.

* Risken att få sjukdomen ökar med åldern, det är vanligast att man drabbas efter 65-årsåldern.

 

Läs mer: Så fick Besse perfekt syn på 20 minuter

 

 

Sök vård direkt när synen förändras!

Björn Steén, medicine doktor och ögonspecialist vid Stockholms Ögonklinik på Sophiahemmet och Ögonlasern:

Vad innebär åldersförändringar i gula fläcken?

Björn Steén

Björn Steén

Det finns två sorters åldersförändringar i gula fläcken. Torra förändringar är vanligast och innebär en mycket långsam förtvining av synceller. Synen försämras och man ser suddigt och kan få en mörk fläck mitt i synfältet. Man blir aldrig helt blind men kan se så dåligt att man inte kan läsa, titta på tv eller känna igen ansikten. Våta förändringar innebär en mycket snabb försämring av synen, på bara några veckor kan synen påverkas kraftigt. Försämringen beror på att nya blodkärl växer in och läcker blod eller vätska under gula fläcken vilket gör att den svullnar. Saker ser krokiga eller förvrängda ut, man ser suddigt och kan uppleva en mörk fläck mitt i synfältet.

Hur vanligt är det?

400 000–500 000 lider av åldersförändringar i gula fläcken. Det är den vanligaste orsaken till synnedsättning för personer över 60 år. 80–85 procent får den torra varianten och 15–20 procent får den våta varianten.

Vem drabbas?

Det är ungefär lika vanligt bland kvinnor som män. Ärftlighet spelar in för att drabbas och rökning ökar risken för att få åldersförändringarna. Även solljus kan öka risken så därför är det bra att använda solglasögon.

När bör man söka vård?

Märker du förändringar av synen är det viktigt att snabbt söka vård. När det gäller våta förändringar bör man snabbt få behandling så att den kan ha effekt. Om din syn försämras mycket snabbt bör du söka vård akut.

Vad finns det för behandling?

Vid våta förändringar finns effektiva bromsmediciner som injiceras rakt in i ögats glaskropp. Det är viktigt att påbörja behandlingen i ett tidigt skede för att den ska ha effekt. Vanligen börjar man med tre injektioner med en månads mellanrum och kan sedan fortsätta med injektioner varannan månad. För en del patienter räcker det med 3–5 sprutor för att svullnaden ska läka, andra kan behöva fler sprutor. Sjukdomen kan vara vilande en tid och sedan blomma upp på nytt och då behöver man nya injektioner. När det gäller torra förändringar finns det i dag tyvärr ingen behandling. Forskning pågår med stamceller men det kommer att dröja länge innan det finns en fungerande behandling.

Hur upplever patienterna behandlingen?

Man kan tycka att det låter obehagligt med en injektion i ögat, men man bedövas först med droppar och själva sticket går snabbt. De flesta tycker att det inte är så farligt. Det här är dessutom snälla läkemedel med få biverkningar.

Vad skiljer det nya medlet Eylea från t ex Lucentis?

Eylea-molekylen ser annorlunda ut i sin uppbyggnad, men preparaten är i stort sett likvärdiga. Men Eylea är ett nyare preparat med möjligtvis längre varaktighet och i vissa fall bättre effekt.

 

Läs mer

Stor ögonspecial

Synen kom tillbaka efter operationen

Farväl glasögon!

 

AV ANETTE BÜLOW

FOTO: GUGGE ZELANDER, SHUTTERSTOCK


Läs mer om:

Dela
(13)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…