Annons

Annons

Ny medicin mot restless legs!

Smärtor, myrkrypningar och ett starkt behov av att röra på benen. Cirka 10 procent av Sveriges befolkning lider av rastlösa ben. En tredjedel har så svåra besvär att det påverkar hela deras liv. Anita Nordin var en av dem, tills hon fick pröva ett nytt läkemedel...

Dela
(68)

Efter många års lidande har Anita Nordin börjat träna igen - och njuter av sina stunder på vattengympan!

Efter många års lidande har Anita Nordin börjat träna igen – och njuter av sina stunder på vattengympan!

 

Under många, smärtsamma år plågades Anita Nordin, 73 år och från Forshaga, av nattliga smärtor och kramper i benen. Hon kunde inte sova och var ständigt trött.

—De första symtomen fick jag redan i 40-årsåldern. Jag var på restaurang med en väninna när det mitt under middagen plötsligt började sticka och krypa i benen. Eftersom jag inte ville säga att mina ben kändes konstiga skyllde jag i stället på att jag skulle gå på toaletten.

Annons

Anita förstod inte vad som hänt, men obehagen i benen skulle bli allt smärtsammare och inträffa allt oftare. Först trodde hon att det handlade om stress.

—Jag var frisör och egen företagare. Och eftersom jag stod mycket i jobbet så tänkte jag att det kunde vara orsaken. Framför allt eftersom smärtorna oftast slog till på eftermiddagen, när jag kommit hem.

Smärtorna började ofta med stickningar i vaderna som stegrades till värk och kramper. Värken spred sig sedan upp i låren och till sätesmuskeln men kunde också växla mellan benen.

Behovet av att hålla benen i rörelse gjorde också att Anita sällan kunde somna före klockan fyra på morgonen.

—När jag var yngre klarade jag mig med mindre sömn och tänkte att det var något övergående, men till slut blir man tokig av att inte kunna sova. Man kallar oss ”nattvandrare” och många nätter har jag suttit på ett bord, sparkat med benen och sett usla filmer på tv.

Sömntabletter hjälpte inte heller. De fungerade som rena tortyren, menar Anita, när huvudet ville sova medan benen ville upp och röra på sig.

Efter många års besvär besökte Anita ett föredrag i Karlstad där en neurolog berättade om krypningar i benen. Då kallades sjukdomen för Restless Legs Syndrome, RLS, i dag kallas den Willis-Ekboms sjukdom, WED.

—När han beskrev symtomen förstod jag äntligen vad jag drabbats av, säger Anita.

År 2000 tog hon kontakt med neurologkliniken och fick sin diagnos. Senare skulle det visa sig att Anitas 43-åriga dotter och Anitas syster också hade symtomen men inte lika allvarligt som Anita.

Läkemedlet Sifrol gav god hjälp i början. Men effekten försvann efter några år och dosen ökades. Då kom bakslaget. Kroppen svarade inte längre på medicinen. Läkaren försökte åtgärda problemet med att ömsom höja, ömsom sänka dosen, men det hjälpte inte och smärtorna förvärrades.

För ett år sedan fick Anita möjlighet att pröva det senaste läkemedlet Targiniq, i kombination med Sifrol och Lyrica. Kombinationen medför att doserna kan hållas mycket låga.

—Det var en fantastisk cocktail, säger Anita lyckligt. Jag trodde inte det var sant, det var som att komma till himlen från helvetet, säger hon. Nu kan jag leva ett normalt liv igen! Det är underbart att kunna sova hela natten.

Sjukdomen och den ständiga tröttheten som begränsade Anitas liv har förbytts i livsglädje och aktiviteter.

—Jag cyklar, går på vattengympa och yoga, säger hon. Nu orkar jag träna igen. Och eftersom jag kan sitta stilla utan att få ont och känna tvånget av att röra mig så har jag även börjat gå på bio och teater. Jag har börjat ett nytt liv!

 

Läs mer: Så började Gunillas sköldkörtelproblem 

 

6 frågor & svar om rastlösa ben

Docent Jan Ulfberg, WED/RLS-forskare och specialistläkare vid läkargruppen Capio i Örebro svarar här på frågor om rastlösa ben:

bild-7-jpeg.jpg

1. Vad är WED/RLS?

Diagnosen kan vara svår att ställa men nya rön visar att patienterna har lokal syrebrist i underbenen. Det beror sannolikt på nedsatt cirkulation i de små blodkärlen under kväll och natt. Järnbrist är en vanlig orsak till symtomen. Nedsatt förmåga till dopamintransporter inom det centrala nervsystemet anses också vara en bidragande orsak.

2. Vad är det för symtom?

Ofta känslor som stickningar, sveda, klåda och en obehagligt ”krypande” känsla. De svårare fallen har smärtor eller kramper i benen. Symtomen känns främst på natten men kan börja redan på kvällen och vid vila och kan bli värre under natten.

3. Vilka blir följderna?

WED/RLS är en vanlig orsak till sömnlöshet och med detta följer sociala problem, ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och djupa depressioner.

4. Vem drabbas?

Kvinnor drabbas dubbelt så ofta som män. Många har symtom redan som barn eller tonåringar, även om diagnosen oftast sker senare. Det som tidigare kallades växtvärk, svårigheter att sitta stilla eller hyperaktivitet kan ha varit början till WED/RLS.

5. Vad finns det för hjälp?

Det finns mediciner som kan hjälpa, bl a läkemedel ursprungligen avsedda för Parkinsons sjukdom, som Sifrol, Neupro och Adartrel. Läkemedel som används vid epilepsi, som Lyrica och Neurontin, har också symtomlindrande effekt. Targiniq är en stark smärtmedicin, opioid, som nyligen blivit godkänd och används vid svårare fall. Tramadol och Citodon används också. Dessvärre kan det efter några år inträffa en kraftig försämring och då måste man byta läkemedel eller pröva nya kombinationer.

6. Vad ska jag göra om jag misstänker att jag har WED?

Kontakta din vårdcentral. Du kan också hämta hem ett formulär från WED-förbundets hemsida WED-RLS-svarighetsgrad-formular. Fyll i formuläret och ge till din läkare tillsammans med en lista över de mediciner du använder. Skriv ner din sjukdomshistoria och gör en symtomdagbok. Be att din läkare tar ett blodprov som visar dina järnvärden och ta reda på om fler i släkten har liknande symtom.

 

Läs mer: Camilla förlamades av sin ovanliga sjukdom

 

Testa dig själv!

1. Känner du obehag i benen eller i andra kroppsdelar när du sitter eller ligger?

2. Kommer obehagen vid vila/stillhet? Känns det bättre om du rör på dig?

3. Är obehagen större på kvällen och natten än på dagen?

4. Har du ofta svårt att somna eller väcks du av besvären på natten?

5. Sparkar du eller har du ryckningar i armarna/benen när du sover?

6. Är du ofta trött eller orkeslös på dagen?

7. Har du familjemedlemmar som upplever liknande besvär?

8. Har medicinska undersökningar inte gett någon förklaring till dina obehag eller ditt behov av att röra på dig?

Svarade du ja på de flesta av frågorna lider du troligtvis av WED/RLS. Kontakta i så fall i första hand din läkare på vårdcentralen för vidare hjälp.

5 kännetecken

För att få en WED-diagnos ska följande fem kännetecken uppfyllas:

Tvång att röra på benen...

1. ...på grund av obehagskänslor.

2. ...som börjar eller förvärras vid vila eller inaktivitet.

3. ...som lindras delvis eller totalt genom rörelser.

4. ...som är värre på kvällen och natten än under dagen.

5. ...som inte enbart kan förklaras med andra omständigheter som t ex kramp, obekväm ställning, svullna ben eller artrit/ledinflammation.

Läs mer: 7 frågor & svar om magproblem

 

Två varianter av restless legs

Primär WED. 60 procent av patienterna har den primära, ärftliga formen av sjukdomen utan känd bakomliggande orsak. Sjukdomsstarten kan ske redan i tonåren.

Sekundär WED. Beror på annan underliggande sjukdom och försvinner som regel när denna behandlas. Diagnostiseras ofta i medelåldern och uppkommer t ex vid sviktande njurfunktion, blodbrist med eller utan låga blodjärnvärden (Hb) och vitaminbrist, ofta B12 och folsyra. 15–30 % får WED under graviditeten, men den försvinner efter förlossningen.

 

4 tips som underlättar

1. Motionera, men inte precis innan läggdags. Att anstränga musklerna på kvällen kan öka symtomen.

2. Undvik att dricka alkohol och sluta röka. Rökning anses vara en bidragande orsak till WED/RLS.

3. Värme kan förvärra symtomen. En kall dusch eller fläkt kan ge lindring.

4. Stödstrumpor. Bra för vissa, men inte för alla.

 

Nytt namn på sjukdomen

Att man bytt till WED från RLS, Restless Legs Syndrome, beror på att sjukdomen i svårare fall även kan drabba armar och bål och då blir det fel att bara tala om "rastlösa ben".

Willis-Ekboms sjukdom, WED, har fått sitt namn efter två läkare, engelsmannen Thomas Willis som i slutet av 1600-talet var den förste som beskrev sjukdomen och svenske läkaren Karl-Axel Ekbom som 1945 myntade begreppet ”restless legs”.

 

Vill du veta mer?

www.wedforbundet.se kan du lära dig mer om WED. Under fliken "Diagnos" hittar du bl a det test som läkaren Jan Ulfberg tipsar om och som du kan använda för att räkna ut vilken svårighetsgrad dina besvär ligger på.

 

 

Läs mer:

Efter en behandling slapp jag rullstolen!

Vår husläkares bästa råd

Taktil terapi lindrar värken i benen

 

 

Av Else-Marie Lundin

Foto: Johan Eklund, Shutterstock

 


Läs mer om:

Dela
(68)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…