Annons

Annons

Ny behandling mot astma förändrade Majids liv!

Majid hade bara 40 procents syreupptagningsförmåga. Besvärliga astmaanfall och hosta var länge hans vardag. Tills han fick chansen att som förste svensk prova en helt ny behandling mot svår astma. – Nu har jag inte svårt att andas längre!

Dela
(8)

Yngste sonen Hussein och hustrun Sohad gläds åt att Majid kan leva ett mer vanligt liv hemma i villan i Helsingborg.

Yngste sonen Hussein och hustrun Sohad gläds åt att Majid kan leva ett mer vanligt liv hemma i villan i Helsingborg.

 

Kvällspromenader är 47-årige Majid Al-Sahis nya lyx. Tidigare behövde han flera kortisondoser om dagen för att klara av tillvaron med sin svåra astma, men tack vare en helt ny behandlingsteknik har hans extremt känsliga luftvägar fått ny kraft.

Annons

—Jag är så glad över att kunna motionera igen. Varje kväll tar jag en promenad på minst sju kilometer utan problem, säger Majid.

Hans fru Sohad Al-Helow, 41 år, är van vid att leva med en svårt astmasjuk man och vågar inte riktigt ta ut segern i förskott. Hon är rädd att han ska bli dålig igen. Men sakta börjar även hon förstå storheten i behandlingen.

—Ja, jag känner att det kanske kan bli som förr i tiden, säger hon och ler mot sin man.

Majid och Sohad bor i en villa i Helsingborg med sina tre pojkar Mohammed, 16 år, Ahmed, 15 år, och Hussein, 9 år. Huset är delvis anpassat efter Majids svåra astmasjukdom, med luftrengöringsmaskiner, god ventilation och massor av fönster som han kan öppna för att vädra.

Som första patient i Sverige har Majid behandlats med den nya tekniken endobronkiell termoplastik. Med ständiga astmaskov och andningssvårigheter var beslutet att prova den nya mekaniska formen av astmabehandling inte svårt att fatta.

—Jag hade bara 40 procents syreupptagningsförmåga och var sjuk hela tiden med hosta, säger han.

För Majid verkar behandlingen ha gett mycket god effekt.

—Nu har jag inte svårt att andas längre! Jag mår jättebra och funderar även på att börja träna på gym, säger han.

Majids astma utvecklades när han som 23-åring hade flytt krigets Irak 1991 och i fyra år levde i ett flyktingläger i Saudiarabien.

—Det var tält, dammigt och väldigt dålig luft. Jag var illa däran och rädd för att dö. Ibland var jag inlagd på sjukhus i flera veckor, säger han.

Allt blev mycket bättre när han som flykting kom till Sverige 1995. Astmaattackerna blev färre och han behövde bara behandla sig när han blev förkyld.

—Men för tre år sedan blev allt värre och jag fick problem året om, säger han.

För att kunna andas behövde han kortison flera gånger om dagen. Han tvingades byta jobb från ett mer fysiskt arbete till jobb som växlingskontorist. Men det blev ändå besvärligt ibland.

—Jag ville inte att någon skulle tycka synd om mig så jag brukade gömma mig när jag skulle använda inhalatorn, säger han. Men mina arbetskamrater hörde ju hur jobbigt det var, att jag hostade mycket.

Majid har inte slutat med sin medicin, men operationen har gjort att hans astma numera är hanterbar och han orkar mycket mer än förr, både fysiskt och psykiskt.

—Jag jobbar heltid och är full av energi. Läkarna har sagt att astman kommer att vara bättre nu i minst 5–10 år. Det är fantastiskt! säger han lyckligt.

 

Läs mer: Expertens bästa tips till dig med pollenallergi

 

Så går den nya behandlingen mot astma till

Fem svenska patienter är först ut att testa den nya astmabehandlingen endobronkiell termoplastik, EBT.

Överläkare Leif Bjermer.

Överläkare Leif Bjermer.

Leif Bjermer, överläkare och professor i lungmedicin och allergologi vid Lunds universitet, står bakom forskningsprojektet:

1. Vad är endobronkiell termoplastik (EBT)?

En ny form av astmabehandling där luftrören hettas upp inifrån med mikrovågor.

2. Hur går den till?

Vi går ner i luftvägarna via ett bronkoskop, en korgliknande sak med trådar på. En värmevåg hettar upp vävnaden via små trådar. Man värmer, backar och går igenom lungorna metodiskt.

3. Hur lång tid tar behandlingen?

Varje behandling tar en halvtimme och patienten är vaken hela tiden. Patienten behöver behandlas vid tre tillfällen, eftersom hela lungorna inte kan behandlas samtidigt. Direkt efter behandlingen ser man en övergående försämring, eftersom det blir en inflammatorisk respons. Därför behöver patienten vänta tre veckor mellan behandlingstillfällena.

4. Vad händer i luftvägarna?

När luftvägarna hettas upp inifrån med mikrovågor startar en tillbakabildningsprocess av de sjuka cellerna, men de dör inte. En enkel förklaring är att den som har astma har en ökad mängd glatt muskulatur runt luftvägarna som drar sig samman i kramp, och när man minskar på den sjukliga muskulaturen mår man bättre.

5. Hur mycket bättre blir patienterna?

Vi förväntar oss ordentliga effekter. För de här patienterna är varje förbättring positiv, men vi tror att symtomen kommer att minska med minst 25 procent. Erfarenheten från andra länder är god och visar på en bestående och ibland ytterligare förbättring över tid.

6. Vilka kan få behandlingen?

Framför allt patienter med lättutlösta astmaattacker och en uttalad känslighet i sina luftrör. Trots att de har optimal behandling får de lätt skov. Tillsammans med Lars Ek, överläkare vid lung- och allergimottagningen i Lund, genomför jag ett forskningsprojekt på patienter med svårkontrollerad icke-allergisk astma. I ett första skede handlar det om fem skånska astmapatienter som behandlas.

7. När kommer den här metoden att användas mer brett?

Vi tror att endobronkiell termoplastik kommer att bli en etablerad behandling inom kort. Men först behöver vi ha egen erfarenhet av ett 20-tal patienter. Det är inte behandlingen i sig som är svår rent tekniskt, det svåra är att välja ut de patienter som har mest nytta av behandlingen.

8. Vad ska en patient som har svårkontrollerad astma och vill ha behandling göra?

I första hand ska du vända dig till din läkare lokalt och fråga om det här kan vara någonting för dig. Läkaren kan då sända en remiss.

 

 

Läs mer:

Eddie blåser bort sin astma!

Din hosta kan bero på överkänsliga slemhinnor

Din katt kan skydda dig

 

TEXT: Maja Lundbäck,

FOTO: GUGGE ZELANDER

 


Läs mer om:

Dela
(8)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…