Annons

Annons

Nötpepparkakor med kristyr

Här tipsar Tareq Taylor och hans dotter Ellen om hur man kan piffa upp pepparkakorna med nötter och kristyr!

Dela
(0)

Nötpepparkakor

200 g smör
1½ dl sirap
2 dl strösocker
1 dl ljust muscovadorörsocker
1½ dl filmjölk
1 msk mald kanel
1 msk mald ingefära
1 msk mald kardemumma
2 tsk mald nejlika
1 msk bikarbonat
10–12 dl vetemjöl

Annons

2 dl blandade nötter och mandlar (t ex cashew- och pinjenötter)

Kristyr 
125 g florsocker (ca 2 dl)
30 g äggvita (1 liten)
1 krm ättiksprit, 12 %

Ugn 180°

 

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull och rör i sirap samt båda sockersorterna. Häll upp blandningen i en bunke. Tillsätt filmjölk och alla kryddor.

2. Blanda bikarbonat med 10 dl av vetemjölet. Knåda ihop allt till en jämn deg.

3. Plasta in degen och låt den vila i kyl över natten.

4. Hacka nötterna. Kavla ut pepparkaksdegen till en ca 3 mm tjock platta. Bred ut hackade nötter över plattan och kavla in nötterna så att de fastnar. Stansa ut pepparkakor och grädda mitt i ugnen i 4–5 min. Låt pepparkakorna svalna på plåtarna.

5. Kristyr: Vispa samman florsocker, äggvita och ättika och häll upp i en spritspåse. Klipp ett litet hål i påsen och spritsa kristyren på pepparkakorna.

 

Läs mer

Pepparkakscookies

Pepparkakssnitt

Glöggbrownies

 

Av Tareq och Ellen Taylor

Foto: Pontus Ferneman

 

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…