Annons

Annons

Njut av söta gubbar!

Sommartid är lika med jordgubbstid! Den här veckan bakar vi ljuvligt goda tarteletter, fyllda med hemgjord vaniljkräm och mörk choklad.

ca 9 st

Tartelettdeg

5 dl vetemjöl

11/2 dl strösocker

250 g smör

2 äggulor

Annons

Vaniljfyllning

2 dl mjölk

1/2–1 vaniljstång

2 äggulor

3/4 dl strösocker

1/2 msk maizena majsstärkelse

21/2 dl vispgrädde

Till pensling

ca 150 g mörk choklad

Garnering

jordgubbar

Ugn 225°

Gör så här

1. Tartelettdeg: Blanda snabbt ihop tartelettdegen, gärna i matberedaren (kör bara precis samman till en deg). Svep in degen i plast och lägg den kallt ca 20 min.

2. Kavla ut degen och lägg den i smorda formar, ca 8 cm i diam. Nagga dem och låt stå i kylen minst 20 min.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 10 min. Låt svalna och lossa tarteletterna från formarna.

4. Pensling: Smält chokladen över vattenbad. Pensla tarteletterna med choklad.

5. Vaniljfyllning: Koka upp mjölken med den skårade vaniljstången. Rör samman gulorna med socker och maizena majsstärkelse i en skål. Häll den kokheta vaniljmjölken över, vispa under tiden. Häll tillbaka allt i kastrullen och låt sjuda under kraftig vispning tills det tjocknar. Sila krämen och låt den svalna. Vispa grädden och vänd ner den. Ställ krämen kallt en stund.

6. Garnering: Fyll formarna med vaniljkräm och jordgubbar.

Foto: Erik Karlsson

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…