Annons

Annons

Njut av god mat i gott sällskap…

Dela
(1)

Helstekt kyckling med cidersås

Familjemiddag när den är som bäst!

Helstekt kyckling med cidersås

4 port

1½–2 kg färsk urtagen kyckling

40 g smör

2 msk olivolja

1 msk kinesisk soja

1 msk finhackade örter, t.ex. persilja & rosmarin

Fyllning

Annons

2 röda äpplen

10 katrinplommon

ett par kvistar persilja & timjan

Rostad potatis

1 kg delikatesspotatis

3 msk olivolja

½ dl finhackade örter

1 tsk flingsalt

ca 10 cocktailtomater

Cidersås

3 små schalottenlökar

1 äpple

2 tsk smör

3½–4 dl äppelcider

2 msk konc kycklingfond

½ tsk salt

1 krm svartpeppar

2 dl grädde

ev maizena majsstärkelse

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Skölj kycklingen och torka med papper. Smält smör och olja, tillsätt soja och örter. Salta och pensla kycklingens in- och utsida med smöret.

2. Fyllning: Klyfta äpplena. Fyll kycklingen med äpple, katrinplommon och örter. Får inte allt plats, lägg det runt kycklingen. Bind ev upp kycklingen med steksnöre.

3. Lägg kycklingen i en smord ugnsform. Stek kycklingen med bröstet uppåt i ugnen ca 60 min. Ös kycklingen ett par gånger med fettet som finns i pannan.

4. Potatis: Halvera potatisen och lägg i en ugnsform. Ringla över olja och strö över örter och salt. Tillaga mitt i ugnen, ca 25 min. Blanda potatisen med halverade cocktailtomater vid servering.

5. Sås: Skala och hacka lök och äpple fint. Fräs hacket blankt i smör. Tillsätt cider, fond och kryddor. Låt koka tills halva mängden återstår.

6. Sila såsen, tillsätt grädde och koka samman tills 3 dl återstår. Salta och peppra. Om du vill ha en tjockare sås, red med lite majsstärkelse utrört i vatten.

 

Bitte E:son Forsberg

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Assistent: Lovisa Norrsell


Läs mer om:

Dela
(1)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…