Annons

Annons

När citronsyran försvann blev Ida frisk från sin pollenallergi!

Var femte svensk har någon form av pollenallergi. För en del börjar problemen redan tidigt på våren när hasseln blommar. För andra är det tillsatser med citronsyra som ställer till det...

Dela
(7.75k)

Citronsyra och pollenallergi

När citronsyran försvann ur maten, försvann Ida Hultbergs pollenallergi – till hennes och mamma Karins stora glädje.

 

Sommaren 2014 skrev Hemmets Veckotidning om sambandet mellan pollenallergi och citronsyra. Irene Hultqvists son Linus hade blivit fri från sina symtom när han uteslöt citronsyran i maten. Reaktionen från läsarna blev enorm och informationen spred sig som en löpeld på vår hemsida.

Annons

 

Läs mer: Min son blev frisk när citronsyran försvann

 

En hel del läsare gick också med i Facebookgruppen Fri från allergi genom att undvika citronsyra, vars medlemsantal sedan 2014 gått från cirka 1 100 till 6 400 personer. En av dem är Karin Hultberg vars dotter Ida, som i dag är 17 år, länge haft stora problem med sin pollenallergi.

—Till en början var det värst under björkpollensäsongen, berättar Ida. Men i takt med att allergin förvärrades började det redan i februari när hasseln blommade.

Sedan fortsatte problemen med gräspollen hela sommaren. Tills Karin fick upp ögonen för sambandet mellan citronsyra och pollenallergi.

—Jag började googla på citronsyra och insåg att det inte var något naturligt citronämne utan att det utvinns med hjälp av ett svartmögel som tillhör samma mögelfamilj som husmögel.

Karin berättade om sin upptäckt för dottern och tillsammans bestämde de sig för att försöka utesluta all mat med citronsyra.

—Det var då vi förstod hur mycket som innehåller citronsyra, eller som det oftast benämns E 330, E 331, E 332, E 333, E 380, E 1505 eller citric acid, berättar Karin. Att det var i marmelad, sylt och saft, det anade jag eftersom det ofta står citronsyra i recepten när man gör saft. Men att det fanns i yoghurt, läsk, kex, kakor, glass, godis, chips, halvfabrikat mm hade jag ingen aning om.

Det hade inte gått mer än ett par veckor efter rensningen innan Ida märkte hur mycket bättre hon mådde.

—Plötsligt behövde jag inte längre ta mina ögondroppar och snart ”glömde” jag även nässprayen, det funkade ju ändå.

Det slutliga testet kom när hon även slutade ta sina allergitabletter.

—Dem klarade jag mig också utan!

Men en dag kände Ida hur det plötsligt började klia i ögonen. Familjen förstod direkt att det var hennes pollenallergi.

—Ida funderade på om hon hade ätit något annorlunda, berättar Karin, och kom fram till att det enda var Risifrutti som hon ätit några timmar tidigare. Och självklart var det så att det fanns citronsyra i den!

 

Läs mer: Alla prover var bra – men jag hade ingen ork

 

Så behandlar du pollenallergi – expertens tips

Citronsyra – expertens tips vid pollenallergibehandling

Allergispecialisten Agneta Wohlfahrt vet hur du ska behandla din pollenallergi.

Vid pollenallergi är det i dag först och främst egenvård med receptfria medel som gäller, berättar Agneta Wohlfahrt, öron-näsa-hals-läkare med inriktning mot allergi på Helsingborgs lasarett.

—Det bästa är om du kombinerar en kortisonnässpray, t ex Nasonex, med antihistamintabletter, t ex Clarityn, och ögondroppar eller t ex Lomudal. Prata med apotekspersonalen och testa gärna olika sorter om du inte tycker att de första hjälper.

Det gäller dock att ha lite tålamod, räkna med upp till en månad innan du fått fullgod effekt av behandlingen.

—Men är du symtomfri med de receptfria medel som finns, så räcker det, betonar Agneta Wohlfahrt.

Andra saker som är viktigt att tänka på under pollensäsongen är att inte vädra, inte torka tvätt utomhus och att tvätta håret innan sänggående. Allt för att minska mängden pollen inomhus.

—Skulle besvären inte gå över ska du givetvis ta kontakt med läkare och då i första hand din distriktsläkare, råder Agneta Wohlfahrt.

Med hjälp av ett blodprov eller ett så kallat pricktest kan läkaren ta reda på om du är allergisk och i så fall mot vad, och ge den behandling som behövs.

 

Läs mer: Forskare: Det här är orsaken till fibromyalgi 

 

Vanliga symtom vid pollenallergi

Typiska besvär:

Kliande rinnande ögon

Nysningar, täppt och rinnande näsa

Trötthet

 

Andra vanliga besvär:

Huvudvärk

Sömnsvårigheter

Sämre kondition/orkeslös

 

Pollensäsongen

...inleds med al och hassel. Blommar oftast i mars–april men de senaste åren har säsongen börjat redan i februari i södra Sverige.

I slutet av april och maj brukar björken börja blomma. Björken är det lövträd som orsakar mest allergiska besvär.

Gräsen blommar i juni och når ofta sin topp runt midsommar men kan pågå hela sommaren. Allergi mot gräspollen är också mycket vanligt.

Från slutet av juli och under augusti blommar gråbopollen, en ört som dock inte lika många är allergiska mot.

 

Vaccinera bort besvären

Om inte de receptfria medlen hjälper kan du pröva allergivaccination, s k hypersensibilisering, mot gräs- och björkpollen. Genom injektioner tillförs kroppen allergenet i små doser så att kroppen successivt bygger upp sitt immunförsvar för att på så sätt lättare kunna hantera allergenet. Behandlingen pågår i tre års tid och genomförs framför allt på specialistkliniker i Sverige.

Mot gräspollen finns även Grazax, en vaccinationstablett som bygger på samma princip.

 

Läs mer:

Expertens bästa tips till dig med pollenallergi

8 tips som får dig att må bättre

25 % blir friska från sin pollenallergi 

 

Text: Christina Mellberg

Foto: Shutterstock samt privat


Läs mer om:

Dela
(7.75k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…