Annons

Annons

Mjuk pepparkaka med mandelfyllning

Mjuk mandelpepparkaka

En härligt kryddig pepparkaka med en underbar mandelfyllning.

40-50 rutor

Kryddblandning

1½ msk kanel

2 tsk malda kryddnejlikor

1 tsk malen muskotnöt

 

Pepparkaksdeg

250 g vetemjöl

2 tsk bikarbonat

1 krm salt

Annons

2 msk av kryddblandningen

150 g brun farin

150 g rumsvarmt smör

1-2 dl mjölk

 

Mandelfyllning

350 g mandelmassa

½ ägg

1-2 msk amaretto (mandellikör)

 

Pensling & garnering

½ ägg+lite mjölk

200 g skållad skalad mandel

ev lite kolasås på tub

Ugn 150 grader

 

Gör så här

1. Kryddblandning: Blanda kryddorna.
2. Pepparkaksdeg: Blanda ingredienserna för hand, tillsätt mjölken sist. Svep in degen i plast och låt den vila kallt över natten.
3. Mandelfyllning: Blanda mandelmassa, ½ lättvispat ägg (spara resten till pensling) och likör.
4. Dela degen i två bitar. Kavla ut den ena degbiten mellan plastfolie till ca 35×25 cm. Mjöla underlag och kavel, degen är ganska blöt. Lägg degplattan i bakpappersklädd form, ca 35 x 25 cm.
5. Kavla ut mandelmassan mellan plastfolie till en platta, 35x 25 cm. Lägg mandelmassan på pepparkaksplattan, tryck till.
6. Kavla ut den andra degbiten på samma sätt som den första. Lägg pepparkaksplattan på mandelmassan och tryck till. Pensla degen med ägg blandat med mjölk. Markera ett rutmönster på degen med en kniv. Lägg halverade mandlar i rutorna.
7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min. Låt kakan svalna och lägg den sedan i plast. Skär upp i rutor, ca 4×3 cm. Ringla ev lite kolasås över mandeln vid servering. Kakan är godast efter ett par dagar men håller sig saftig upp till en vecka.

Foto: Kristina Palmenäs

Läs mer: Kladdkaka + pepparkaka = sant
Läs mer: Det doftar pepparkaka
Läs mer: Piffiga pepparkakor! 

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…