Annons

Annons

Minipajer med lax

Kallrökt lax och färskriven pepparrot – alltid lika gott ihop.

Minipaj med lax

4 portionspajer el 1 stor paj
Pajdeg
3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning
150 g strimlad kallrökt lax
1 dl riven lagrad ost

Äggstanning
2 dl gräddfil
3 ägg
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
3 msk riven färsk pepparrot
2 msk finhackad dill

Annons

Garnering
laxstrimlor
citronskivor
dill

Ugn 200°

Gör så här

1. Pajdeg: Blanda mjöl och smör, gärna i en matberedare. Tillsätt vatten och kör tills en degboll bildas. Kör inte för länge. Lägg degen kallt insvept i plast ca 20 min. Kavla ut degen. Lägg den i 4 portionsformar med löstagbar botten eller i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Förgrädda skalet mitt i ugnen ca 8 min för portionsformar och 10 min för stor pajform.

2. Fyllning: Ta undan några laxskivor till garnering. Strimla resterande laxskivor och fördela i formarna. Strö över riven ost.

3. Äggstanning: Vispa ihop äggstanningen och häll den överst i formarna. Peta med en gaffel så att den rinner ner. Grädda mitt i ugnen ca 18 min. Kontrollera så att de inte får för mycket färg, täck med folie. Snurra ihop den sparade laxen. Garnera med den samt citronskivor och kryddgrönt.

Tips!

Kallrökt lax kan bytas ut mot gravad lax. Pepparroten kan bytas ut mot röd rom.

 

Läs mer

Laxgratäng med fetaost & räkor

Kycklingpaj med sweet chili

Örtmarinerad fläskfilé

 

Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(5)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…