Annons

Annons

Mästerkocken Klara: ”Vi åkte poliseskort till skolan varje dag”

Uppväxten i Centralamerika väckte intresset för mat. I den stora trädgården växte både mango och banan. 
Men utanför murarna fanns det ständiga hotet om kidnappning och våld. – Vi åkte poliseskort till skolan varje dag, säger Klara Lind, Sveriges nya mästerkock.

Dela
(19)

Efter tävlingen Sveriges mästerkock var Klara Lind helt slut och gick in i väggen.

Klara Lind var inte mer än ett år när pappa fick jobb inom organisationen Rättvisemärkt i Guatemala. Mamma, som är sjuksköterska, och Klara följde med. Det blev starten inte bara i livet, utan också för ett stort matintresse. Då kunde ingen ana att hon 26 år senare skulle stå som vinnare
i tv i matlagningstävlingen 
”Sveriges mästerkock”.

Annons

– Minnen av dofter och smaker, kryddor och mat finns fortfarande kvar i mig. Det var den första mat jag växte upp med.

Gilla Hemmets på Facebook

Tillsammans med sin syster gick hon i både spansk och amerikansk skola. Livet präglades av försiktighet.

– I Guatemala City finns mycket kriminalitet och vi levde skyddat. Som utlänning tillhör man överklassen och det fanns alltid en hotbild mot oss. Jag och min syster kunde inte bara springa iväg och leka som vi gjorde när vi sedan flyttade tillbaka till Sverige. Vi tyckte att det var konstigt att man inte behövde vara försiktig här hemma.

Intresset för mat följde med och under flera år jobbade Klara på restaurang – men aldrig i köket.

– Jag har varit ansvarig för drycker och varit hovmästare. Sedan hoppade jag av och började jobba som vikarie i skolan.

Så bestämde hon sig för att söka till ”Sveriges mästerkock”.

– Man vet ju aldrig om man är tillräckligt bra, men jag tänkte att det kanske var min chans. När jag kom till audition, gick vidare och sedan kom med bland de tolv som fick tävla förstod jag. Då ville jag bara att det inte skulle ta slut.

Efter några missar i finalen och orolig väntan vann hon hela tävlingen.

– Jag har aldrig varit så nervös, helt omtumlande och fantastiskt.

Utmattad efter tävlingen

Nu släpper hon sin första kokbok med mat från barndomens Centralamerika. Men allt gick inte enligt planerna.

– Jag var helt slut efter tävlingen och gick in i väggen. Ingenting var roligt, men jag körde bara vidare med boken. När den var klar gick jag in i nåt slags Snövit-koma och sov i en månad, helt utmattad.

Kroppen sa ifrån på skarpen.

– Och jag lyssnade. Kunde sova 14 timmar, vara vaken två, sova flera timmar igen. Så höll det på. Nu känner jag mig bra igen.

Hon är tillbaka vid spisen. Och precis som före tävlingen handlar det mesta om mat, alltid.

– Jag har inga andra intressen. Jag tänker på vad vi ska äta, kollar matbilder och handlar. Jag vet att det är nördigt, men för mig är det terapi. Andra tränar eller går på bio, jag lagar mat.

Efter att ha arbetat en hel dag ställer hon sig vid spisen och kopplar av.

– Då vill jag vara själv, inne i min värld och kan bli helt okontaktbar. När jag är färdig kanske jag inte ens vill äta. Då är jag liksom klar och kanske till och med vill gå därifrån. Däremot älskar jag att bli bjuden på mat som andra lagat.

Om ett år lämnar hon över tronen – men fram till dess ska Sveriges nya mästerkock försöka ta för sig av så mycket som möjligt av alla de chanser som dyker upp.

– Jag längtar efter att få komma igång!

 

Fakta om Klara Lind

Ålder: 28 år.

Familj: Sambon Cliff.

Bor: I Sundbyberg, Stockholm.

Yrke: Vikarie i skolan, har även jobbat som säljare och på restauranger med det mesta – utom mat.

Framtidsplaner: Drömmer om att ha ett eget matlagningsprogram i tv.

Lagar helst: Gärna färsrätter och stark mat.

Avskyr: Lamm, efter den dålig lunch har jag väldigt svårt för det.

 

Av Maria Wigur, Allas.se

Foto: Frida Wismar

 

Läs också:

Klara delar med sig av tre recept från sin nya kokbok

gazpacho-masterkocks-klara-recept-puff


Läs mer om:

Dela
(19)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…