Annons

Annons

Marängtoppad äppelkaka

Ljuvlig mjuk äppelkaka med seg maräng ovanpå. God med vaniljsås eller vaniljglass!

Marängtoppad äppelkaka

8–10 bitar

2 äggulor
1 ägg
1/2 dl strösocker
1/2 dl rörsocker strö
150 g smör
21/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
3 äpplen
2 tsk kanel
2 tsk rörsocker strö

Maräng
2 äggvitor
1 dl strösocker

Garnering
äpple
ev mynta

Annons

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Vispa äggulor, det hela ägget, strösocker och rörsocker pösigt. Smält smöret och rör ner.

2. Blanda vetemjöl och bakpulver och sikta ner i smeten.

3. Häll smeten i en smord och bröad form med avtagbar kant, ca 24 cm i diam, kläm gärna fast ett smort bakpapper i formens botten.

4. Kärna ur och klyfta äpplena. Fördela klyftorna i smeten. Blanda kanel och rörsocker och strö över kakan.

5. Maräng: Vispa äggvitorna till ett hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under vispning och fortsätt vispa till en blank marängsmet. Klicka marängen över kakan och grädda i ugnens nedre del, ca 50 min. Känn med sticka att kakan är klar. Servera gärna med vaniljsås.

Tips! Lägg gärna folie över kakan om den börjar få för mycket färg, här la vi på folie de sista tio minuterna.

 

Läs mer

Saftig äppel- och kardemummakaka

Äppelfylld vaniljkaka

Kolaäppelpaj med havresmul

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(359)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…