Annons

Annons

Marängtårta med jordgubbsmousse

Bjud på maffig marängtårta med ljuvlig jordgubbsmousse. Passar perfekt till födelsedagskalas, midsommar eller på sommarbuffén. Tårtan går även att frysa, men vänta då med garneringen.

Dela
(81)

Marängtårta med jordgubbsmousse

ca 12 bitar

4 äggvitor
3 dl strösocker
ca 30 g mandelspån

Jordgubbsmousse
250 g färska jordgubbar
1 vaniljstång
½ dl florsocker
3 gelatinblad
4½ dl vispgrädde

Garnering
150–200 g jordgubbar
ev lite andra bär, som t ex hallon och blåbär

Annons

Ugn 125°, 100° (gärna varmluft)

 

Gör så här

1. Vispa vitorna till ett fast skum. Fortsätt vispa och tillsätt sockret lite i taget. Vispa marängen styv och blank. Rita två cirklar, med ca 22 cm i diam, på ett bakpapper. Bred ut marängsmeten i cirklarna. Strö på mandelspån.

2. Sätt in i ugnen och sänk värmen till 100 . Grädda i nedre delen av ugnen ca 1½ tim. Låt svalna.

3. Jordgubbsmousse: Mixa jordgubbarna. Låt koka utan lock 5–10 min tillsammans med en delad vaniljstång. Låt svalna. Rör i florsocker.

4. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 min. Vispa grädden. Häll av det mesta av vattnet från gelatinbladen, låt ca 1 msk vara kvar. Låt gelatinet smälta över vattenbad eller på svag värme. Rör i ca ½ dl av de mixade jordgubbarna. Blanda sedan med resten av jordgubbsmixen och vänd till sist i den vispade grädden.

5. Bred ca hälften av jordgubbsmoussen på en marängbotten. Lägg på nästa botten och sedan resten av moussen.

6. Garnera med jordgubbar, hallon och blåbär.

 

Läs mer:

Marängtårta med bär. Glutenfri

Lättfixad kolatårta med bär

Läcker tårta som räcker till många!

 

Av Boel Ottmer
Foto: Pontus Ferneman


Läs mer om:

Dela
(81)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…