Annons

Annons

Mandelfyllda vaniljbullar

Mjuka vetebullar fyllda med mandel och vanilj.

Dela
(0)

Vaniljbullar med mandel

ca 50 st
Deg
50 g jäst
5 dl mjölk, ca 37°
1½ dl vit sirap
3/4 tsk salt
1 tsk stött kardemumma
175 g smör, mjukt
14–15 dl vetemjöl special

Mandelfyllning
ca 250 g smör, mjukt
1 msk strösocker
ca 250 g riven mandelmassa
ca 2 dl vaniljkräm

Annons

Pensling & garnering
uppvispat ägg
mandelspån
florsocker

Ugn 200–225°

Gör så här

1. Deg: Smula jästen i en skål och rör ut den i mjölken. Tillsätt sirap, kardemumma och ca ¾ av mjölet.

Gilla Hemmets på Facebook

2. Klicka i smöret under omrörning. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 min.

3. Mandelfyllning: Rör samman smör, socker och mandelmassa. Dela degen på mitten. Kavla ut varje del till ca 35×40 cm. Bred på mandelfyllningen och vik degen dubbel (kortsida mot kortsida). Skär längder, ca 2 cm breda. Tvinna längderna och vira dem som ett nystan runt ett finger. Lägg i formar på plåt. Låt jäsa ca 30 min. Spritsa in en klick vaniljkräm i varje bulle. Pensla bullarna med ägg och strö på mandelspån.

4. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Sikta över florsocker.

 

Läs mer:

Sockerdoppade vanilj- och blåbärsbullar

Världens godaste kanelbullar

Mumsiga äppelbullar

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

 



Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…