Annons

Annons

Mandelbullar med vaniljkräm

Överraska med ljuvliga mandelbullar med vaniljkräm till eftermiddagskaffet! Kardemumma ger degen extra god smak och fyllningen gör dem helt oemotståndliga.

Annons

Mandelbullar med vaniljkräm
ca 50 st

Deg
50 g jäst
5 dl mjölk, ca 37°
1½ dl vit sirap
1 tsk stött kardemumma
14–15 dl vetemjöl special
175 g smör, mjukt
3/4 tsk salt

Mandelfyllning
ca 250 g smör, mjukt
1 msk strösocker
ca 250 g riven mandelmassa
ca 2 dl vaniljkräm (recept under Bulliga vaniljrutor)

Pensling & garnering
uppvispat ägg
mandelspån
florsocker

Ugn 200–225°

 

Gör så här

1. Deg: Smula jästen i en skål och rör ut den i mjölken. Tillsätt sirap, kardemumma och ca ¾ av mjölet.

2. Klicka i smöret under omrörning. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig och blank. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under duk, ca 40 min.

3. Mandelfyllning: Rör samman smör, socker och mandelmassa. Dela degen på mitten. Kavla ut varje del till ca 35×40 cm. Bred på mandelfyllningen och vik degen dubbel (kortsida mot kortsida). Skär längder, ca 2 cm breda. Tvinna längderna och vira dem som ett nystan runt ett finger. Lägg i formar på plåt. Låt jäsa ca 30 min. Spritsa in en klick vaniljkräm i varje bulle. Pensla bullarna med ägg och strö på mandelspån.

4. Grädda mitt i ugnen 8–10 min. Sikta över florsocker.

 

Läs mer:

Världens godaste kanelbullar

1 deg 3 vetebröd!

Baka gott vetebröd med äppelfyllning!

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…