Annons

Annons

Mandeläppelpaj med daim

Finhackad daim förhöjer smaken på äppelpajen!

Annons

Mandeläppelpaj med daim

10–12 port
5 dl vetemjöl
2 msk florsocker
175 g kallt smör
ca 1½ msk kallt vatten

Fyllning
100 g smör
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
150 g skållad, finhackad sötmandel
1½ dubbeldaim (à 56 g)
2–3 äpplen
ca ½ dl mandelspån
½-1 msk strösocker

Ugn 175°

Gör så här

1. Blanda vetemjöl och florsocker. Tärna smöret och blanda det snabbt med mjölblandningen till en smulig deg. Tillsätt vattnet mot slutet. Tryck eller kavla ut degen i en form. Nagga. Ställ i kylen minst 1 timme.

2. Fyllning: Rör smör och socker smidigt. Rör ner ägget och mandelhacket. Häll smeten i pajskalet. Finhacka daimen och strö den ovanpå. Kärna ur och skär äpplena i klyftor (behåll skalet). Lägg dem i ett fint mönster på smeten. Strö över mandelspån och strösocker.

3. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 min.

 

Läs mer

5 saker du kan göra med äpplen

Ljuvlig äppelkaka i långpanna

Höstens 5 bästa äppelkakor

Äppelkaka med tosca

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(373)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…