Annons

Annons

Lyxtårta med lax & räkor

Dela
(0)

Lyxig smörgåstårta med lax och räkor

Vår kärlek till smörgåstårtan är evig även om fyllningar och garnering har skiftat genom åren! Vi fyller våra med rena, enkla smaker och toppar med massor av fräscha delikatesser. Tänk på: ju fler lager bröd och fyllning desto högre och mer imponerande blir smörgåstårtan!

Annons

10–12 port
24 stora formbrödsskivor

Fyllning
340 g räkor i lag (2 burkar)
100 g kallrökt lax
5 dl crème fraiche
6 salladslökar, finstrimlade
300 g färskost naturell eller vitlök
2 msk hackad dill
2 tsk dijonsenap
2 tsk tomatpuré
1 krm cayennepeppar
2 krm örtsalt

Topping
3 dl vispgrädde
300 g färskost naturell
1 dl smörgåskaviar

Garnering
1 kg räkor med skal
300 g kallrökt lax i skivor
50 g röd rom
6 hårdkokta ägg i klyftor
1 citron i skivor
några rädisor, halverade
1 gurka, långa hyvlade skivor
dillkvist
ca 5 dl hackad dill till sidorna

Gör så här
1. Skär bort kanterna på brödet. Lägg 6 skivor intill varandra som en rektangel på ett serveringsfat.
2. Fyllning: Låt räkorna rinna av ordentligt. Finhacka räkor och lax. Blanda samtliga ingredienser. Bred 1/4 av fyllningen på de utlagda brödskivorna och lägg på ett nytt lager bröd. Fortsätt att varva fyllning och bröd, avsluta med ett brödlager.
3. Topping: Vispa grädden hårt. Blanda den med färskost och kaviar. Bred krämen ovanpå tårtan och på sidorna.
4. Garnering: Skala räkorna. Garnera ovansidan av tårtan som på bilden. Tryck försiktigt fast dill på sidorna.

 

Gillar du smörgåstårta? Vad sägs om en varm variant? Eller en riktig räkbomb? 

Av Eva Boström
Foto: Kent Jardhammar

Mer om detta


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…