Annons

Annons

Lyxigt god paj med päron!

Päronpaj

Ljuvligt möte mellan päron och sötmandel! Servera gärna den här pajen nygräddad med en klick vispgrädde till.

Mandelfylld päronpaj

10 bitar

2 päron, t ex conference

Sockerlag

7 dl vatten

31/2 dl strösocker

Annons

saft av 1/2 citron

Pajskal

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

125 g smör

1 litet ägg

1 msk iskallt vatten

Fyllning

200 g skållad, skalad sötmandel

1 ägg

11/2 dl strösocker

1 dl vispgrädde

100 g smält smör

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Sockerlag: Koka upp vatten och socker. Tillsätt citronsaft. Skär päronen i tjocka skivor. Sjud i lagen tills de mjuknat men ändå har lite tuggmotstånd. Låt rinna av.

2. Pajskal: Blanda ingredienserna, gärna i matberedare men kör bara precis tills degen bildar en boll. Tryck ut den i en form, ca 24 cm i diam, gärna med avtagbar kant. Låt stå kallt minst 30 min. Nagga bottnen. Grädda mitt i ugnen 8–10 min.

3. Fyllning: Mal mandeln i kvarn. Vispa ägg och socker pösigt. Vänd ner mandel, grädde och smör.

4. Fördela fyllningen i pajskalet och tryck i päronbitarna. Grädda mitt i ugnen 25–30 min.

Av Boel Ottmer
Foto: Erik Karlsson

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…