Annons

Annons

Lyxig tjinuskitårta

Annons

Tjinuskitårta i långpanna

Mandelbottnar, fluffig grädde och söt kola i ljuv förening.

ca 14 bitar
200 g skållad sötmandel
3 äggvitor
1 dl strösocker
Kolasås
1½ dl vispgrädde
1 dl strösocker
3/4 dl ljus sirap
2 tsk rumstemp smör
Garnering
4–5 dl vispgrädde
ca 100 g hallon
mandelspån
Ugn 125 °

Gör så här
1. Mal mandeln. Vispa vitorna till ett fast skum. Tillsätt sockret, lite i taget, under fortsatt vispning. Vänd ner mandeln.
2. Bred ut smeten på ett bakpapper i en långpanna (eller plåt), ca 30×40 cm. Grädda mitt i ugnen, 45 min.
3. Dela bottnen på mitten. Verkar bottnen lite kladdig, så låt den stå i eftervärmen tills den blir klar. Lossa från papperet.
4. Kolasås: Blanda grädde, socker och sirap i en vid, tjockbottnad kastrull. Koka på medelvärme, 20–30 min, tills krämen tjocknar. Rör i smöret och låt krämen svalna (men inte stelna).
5. Garnering: Vispa grädden. Bred hälften av grädden på den ena bottnen. Ringla över hälften av kolasåsen. Lägg på nästa botten. Bred på resten av grädden och ringla över mer kolasås. Dekorera med hallon och mandelspån.

 

Gillar du att baka i långpanna? Här är tre andra ljuvliga kakor:

Ljuvliga vaniljrutor 

Marmorerad chokladkaka 

Kanelbullar i långpanna 

Av Boel Ottmer
Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(1)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…