Annons

Annons

Lyxig smörgåsrulle med lax och räkor

Vår lyxigt saftiga smörgåsrulle med lax och räkor är något utöver det vanliga! Förbered den rullade smörgåstårtan dagen före bjudningen och dekorera den fint strax före servering. Perfekt festmat!

Annons
Smörgåsrulle med lax och räkor

Smörgåstårta som rulle fylld med lax och räkor är festligt och otroligt gott!

 

Saftig smörgåsrulle med skaldjur

1 focacciabröd, se separat recept nedan

Fyllning
300 g färskost med vitlök & örter
3/4 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1/2 msk riven pepparrot
1 dl hackad dill
200 g rökt lax i tunna skivor

Garnering
2 dl vispgrädde
500 g räkor med skal
späda salladsblad
100 g rökt lax i tunna skivor
dillvippor

 

Gör så här

1. Dela brödet och försök få en så tunn underdel som möjligt.

2. Använd underdelen (överdelen kan du göra goda smörgåsar av eller servera till soppa). Blanda 200 g färskost, hälften av majonnäsen, crème fraiche och pepparrot med dill. Bred röran på brödet. Fördela laxskivorna ovanpå och rulla ihop rullen så hårt det går.

3. Garnering: Vispa grädden och blanda den med resten av färskosten (100 g) och majonnäsen. Bred blandningen på rullen, inget bröd ska synas. Täck rullen väl med plast och låt den ligga i kylen några tim.

4. Lägg rullen på en bädd av sallad. Skala räkorna. Garnera rullen med räkor. Dela laxskivorna och snurra ihop dem till rosor. Lägg dem på smörgåsrullen. Sätt fast dillvipporna längs kanten på rullen.

 

Focacciabröd

ca 13 dl vetemjöl
2 tsk salt
2 msk olivolja
50 g jäst
6 dl vatten
2 msk olivolja
havssalt, örter

Ugn 250°, 225°

Gör så här

1. Häll 1 liter mjöl, salt och olivolja i en matberedare. Smula jästen över. Värm vattnet till 37° och häll i det. Bearbeta degen med degkrokar ca 5 min i matberedare. Låt den jäsa övertäckt ca 30 min.

2. Kör några tag med degkrokarna och tillsätt ev lite mer mjöl så att degen blir hanterbar. Den ska vara ganska lös. Häll den i en bakpappersklädd långpanna, 30×40 cm. Tryck ut och jämna till degen så att den är jämntjock. Tryck hål med fingrarna lite varstans i brödet och ringla över olja. Strö över salt och örter. Låt degen jäsa under duk ytterligare 30 min.

3. Sätt in plåten mitt i ugnen, 250°. Sänk värmen till 225°. Grädda ca 20 min. Låt brödet svalna och kallna helt.

 

Läs mer:

Pannkaksrulle med räkor 

Lyxig pannkaksrulle med kantareller

Bjud på italiensk smörgåstårta

Festlig smörgåstårta med lax

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(2.39k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…