Annons

Annons

Fira in det nya året med en drömgod meny

Vi frestar med lyxig hummer, festlig oxfilé med timjansdoftande potatisgratäng och som avslutning fräsch apelsinmousse med karamelltopp. Så samla vännerna och bjud på lyxig nyårsmeny!

nyarsmeny-recept

Ska du bjuda på nyårsmiddag? Inspireras av vår klassiskt goda trerättersmeny.

En lyxig meny hör nyårsfirandet till! Här tipsar vi om en klassisk trerättersmeny som passar perfekt på nyårsafton. Vissa moment går att förbereda i god tid innan festen, recepten är tydliga och lättlagade och maten blir otroligt god och lyxig.

Klassisk nyårsmeny – recept

Hummer med räkor och majonnäs

Annons

Förrätt: Nyårstallrik 
med hummer

Hummer med räkor och 
hemlagad majonnäs 
– kan det bli godare?

4 port

2 kokta humrar
500 g räkor med skal
1 citron i klyftor

Vitlöksbröd
100 g smör
2 pressade vitlöksklyftor
1 dl hackad persilja
1 baguette

Majonnäs
2 äggulor
2 dl rapsolja
1 krm salt
1 pressad vitlöksklyfta

Ugn 250°

 

Gör så här

1.  Majonnäs: Ägg och olja ska vara rumstempererade. Lägg äggulorna i en skål och tillsätt rapsolja under kraftig vispning eller omrörning. Först droppvis och sedan i en tunn stråle. Tillsätt salt och vitlök.

2.  Vitlöksbröd: Mixa smör, vitlök och persilja. Skär baguetten i skivor och bred på smöret. Gratinera i ugnen ca 10 min.

3. Dela humrarna genom att lägga dem på rygg på en skärbräda, ta en stor, tung kniv och dela på längden.

4. Lägg upp hummer, räkor, citron, majonnäs och vitlöksbröd på tallrikar.

 

Oxfilé med grönpepparsås

Huvudrätt: Festlig oxfilé med grönpepparsås

Klassisk festmat som gör 
succé på bjudningen!

4 port

500 g oxfilé
3 msk smör
1 tsk salt
2 krm grovmalen svartpeppar

Pepparsås
11/2 msk inlagd grönpeppar
75 g smör
11/2 msk soja
2 msk konc kalvfond
2 msk dijonsenap
2 dl matlagningsgrädde
2 dl crème fraiche
2 dl steksky
3 msk vetemjöl
1–2 krm tabasco
1/2 tsk salt

Till servering
300 g gröna bönor
4 baconskivor
potatisgratäng (se separat recept)
sallad

Ugn 250°, 200°

 

Gör så här

1. Skär köttet i fyra jämnstora bitar och bind sedan upp dem med bomullssnöre, så behålls formen.

2. Bryn köttbitarna hastigt runt om i smör i het stekpanna. Salta och peppra. När köttet fått en fin yta, lägg bitarna på ett ugnsfat. Skölj ur stekpannan och ta tillvara skyn till såsen.

3. Stek klart mitt i ugnen, i 250°, tills innertemp är 58°, 12–15 min, för rosa kött.

4.  Grönpepparsås: Stöt grönpepparn i en mortel. Blanda smör, soja, kalvfond och senap i en kastrull. Tillsätt grädde, 
crème fraiche och sky. Vispa ner mjölet och krydda med tabasco, salt och grönpeppar. Sjud 5 min utan lock.

5. Servering: Koka bönorna några min i saltat vatten. Lägg ihop dem och vira baconskivor runt om. Lägg dem på ett ugnsfat. Sänk värmen i ugnen till 200°. Stek i ugn ca 15 min.

6. Servera oxfilén med sås, baconlindade bönor, potatisgratäng och sallad.

 

Timjansdoftande potatisgratäng

4 port

Skala och skiva 700 g mjölig potatis i tunna skivor. Lägg potatisskivorna i en ugnsform. Blanda 3 dl vispgrädde med 
1 tsk salt, 2 krm svartpeppar, 1 tsk torkad el 1 msk färsk timjan och 2 pressade vitlöksklyftor. Häll grädden över potatisen. Strö över 2 dl riven lagrad ost. Tillaga i ugn, i 200°, ca 50 min el tills potatisen är mjuk.

Tips! Potatisgratängen kan gräddas klar i förväg och sedan värmas under aluminiumfolie vid serveringen.

 

Apelsinmousse

Efterrätt: Apelsinmousse med karamelltopp 

Superpiggt, fräscht och gott!

4 port

2 gelatinblad
saft av 1 apelsin
1 ägg
50 g rörströsocker el strösocker
rivet skal av 2–3 apelsiner
2 msk cointreau el grand marnier
11/2 dl vispgrädde

Karamelltopp
1 apelsin
50 g strösocker

Garnering
myntablad
sockerkulor

 

Gör så här

1. Lägg gelatinet i kallt vatten 
5 min. Krama ur och smält det 
i lite av apelsinsaften. Blanda med all saft.

2. Dela ägget i gulan och vitan. Häll äggula, socker och apelsinskal i en liten kastrull. Ställ den i en större med kokande vatten och sjud under vispning tills det tjocknat. Ställ åt sidan.

3. Blanda gelatinblandningen med likör och ägguleblandningen. Vispa äggvitan hårt. Vispa grädden hårt.

4. Blanda alla ingredienser och häll upp i glas. Täck med plast
folie och ställ in i kylen, minst 1 tim.

5. Karamelltopp: Några tim före servering, skala och skär apelsinen i klyftor utan hinnor. Smält sockret i en stekpanna med 2 msk vatten. När sockret smält och blivit gyllene, lägg ner apelsinklyftorna (försiktigt för det kan skvätta och det är 
hett). Blanda runt dem i sockret. Låt kallna och fördela i glasen med mousse. Garnera med myntablad och sockerkulor.

Tips! Moussen, utan karamelltopp, kan förberedas i god tid och sedan stå i kylen i upp till två dagar.

 

Läs mer:

Gott nytt år med god meny

Lyxig nyårsmeny för två

Festlig nyårsmeny för fyra

 

Av Eva Boström

Foto: Ulf Svensson

Läs också:

Dela
(114)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…