Annons

Annons

Lyxig laxgratäng med räkor

Lyxig och lättlagad gratäng med lax, räkor, färskost och färska örter. Servera gärna ett gott potatismos eller pressad potatis som tillbehör. Lättlagad festmat som tillagas i en form!

Annons

Laxgratäng med räkor

4 port

1 liten squash
150 g körsbärstomater, blandade färger
4 salladslökar
2 msk olivolja
2 msk finhackad dill
4 portionsbitar lax utan skinn, ca 175 g/st
500 g oskalade räkor
1 dl crème fraiche
200 g färskost
1 msk finhackad dill
1 msk finhackad gräslök

Garnering
dill
citronklyftor

Ugn 200°

 

Gör så här

1. Ansa squashen och skär den i tunna skivor med en mandolin eller osthyvel. Halvera tomaterna. Ansa och strimla salladslöken.

2. Stek grönsakerna hastigt utan att de tar färg i olivolja i en stekpanna. Vänd ner dill. Fördela grönsakerna i en smord ugnsform.

3. Lägg laxbitarna på eller bredvid grönsakerna i formen. Skala räkorna och lägg undan några till garnering.

4. Blanda crème fraiche, färskost och örter. Grovhacka räkorna och vänd ner i blandningen. Klicka ut röran på laxbitarna. Tillaga mitt i ugnen tills laxens innertemperatur är 55°, ca 25 min. Ta ut och toppa med de sparade räkorna. Garnera med dill.

5. Servera med citronklyftor, kokt eller pressad potatis eller potatismos.

 

Läs mer: 

Festlig fiskgratäng

Fläskfilégratäng med tacosmak

Pastagratäng med kassler

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(1.2k)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…