Annons

Annons

Lyxig lax- & räkpaj

Dela
(5)

 

Rikligt med räkor och lax ger ett generöst, lyxigt intryck. Och som extra bonus upptäcker vi både krispiga sockerärter och krämig pepparrotsgrädde när vi skär i den här fina pajen. Här visar vi steg för steg hur du lagar en härlig lax- & räkpaj!

Annons

 

4–6 port

3 dl vetemjöl
100 g smör
3 msk kallt vatten

Fyllning
3 dl vispgrädde
1 dl turkisk yoghurt 10 %
1–2 tsk riven pepparrot
salt
1 kg räkor med skal
200 g varmrökt lax
100 g sockerärter

 

Garnering
ev vispad grädde (ca 1½ dl ovispad)
salladsblad
citronskivor
dillkvistar

Ugn 225°

 


1. Arbeta samman mjöl och smör i matberedare eller för hand. Tillsätt vatten och kör tills degen bildar en boll. Låt vila kallt 30 min. Tryck ut degen i en pajform, ca 22 cm i diam, och nagga bottnen med en gaffel. Grädda mitt i ugnen tills pajskalet har fått fin färg, 10–15 min. Låt svalna.

 

 

 

2. Vispa grädden. Vänd ner yoghurt. Tillsätt pepparrot, lite i taget. Tänk på att smaken mognar efter hand. Smaka av med salt. Skala räkorna. Dela laxköttet i mindre bitar.

 

 

 

 

 

 

 

3. Skölj och strimla sockerärterna på längden. Fördela det mesta i pajskalet och täck med pepparrotsgrädde. Varva resten av ingredienserna ovanpå. Spritsa ev grädde runt kanten och garnera.

 

 

 

 

 

 

 

Foto: Erik Karlsson


Läs mer om:

Dela
(5)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…