Annons

Annons

Kladdkaka med nötter och flingsalt

En kladdkaka för vuxna! Whiskyn ger spännande smakbrytning åt kladdkakan och passar bra ihop med den mjuka chokladglasyren.

Annons

Kladdkaka med whisky

ca 10 bitar

150 g smör
150 g mörk choklad av bra kvalitet
2 ägg
2 dl strösocker
1 dl rostade hasselnötter
2 dl vetemjöl
1½ tsk vaniljsocker
2 msk whisky

Chokladglasyr
1 dl vispgrädde
200 g mörk choklad, av bra kvalitet
ev lite flingsalt

Ugn 175°

 

Gör så här

1. Smält smöret i en kastrull. Hacka chokladen. Ta av kastrullen från plattan. Lägg i chokladen och låt den smälta i det heta smöret. Vispa samman ägg och socker.

2. Dela nötterna grovt och blanda med mjölet och vaniljsockret. Rör ner i äggsmeten tillsammans med smör-chokladblandningen och whiskyn. Häll smeten i en form med löstagbar botten, ca 24 cm i diam.

3. Grädda i nedre delen av ugnen 15–20 min. Låt svalna.

4. Chokladglasyr: Låt grädden koka upp. Hacka chokladen och rör i den. Fördela glasyren på kakan. Låt stelna. Strö ev på lite flingsalt.

 

Läs mer:

Kladdkaka med tosca

Kladdkaka med mjölkchokladkräm

Lakritskladdkaka

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

Läs också:

Dela
(91)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…