Annons

Annons

Krämig fiskgratäng med räkor

Den här lättlagade fiskgratängen med räkor och kräftstjärtar, spritsat potatismos och fänkål är otroligt god. Perfekt bjudrätt!

Dela
(619)

Lyxig fiskgratäng med räkor och kräftstjärtar

4 port

1 stånd fänkål
2 msk smör
4 portionsbitar torskfilé
salt, citronpeppar
1 äggula
4 port potatismos
2 dl riven prästost

Citronsås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ dl vatten
2 dl crème fraiche
1 tärning fiskbuljong
skal & saft av ½ citron
salt, peppar

Annons

Garnering
½ dl strimlad fänkål
250 g skalade räkor & kräftstjärtar
1 citron

Ugn 200°, 250°

 

Gör så här

1. Skölj och strimla fänkålen. Smörj en ugnssäker form, lägg fänkålen i botten av formen, klicka på lite smör. Lägg på fisken, strö över salt och citronpeppar. Täck med aluminiumfolie. Tillaga fisken i mitten av ugnen på 200° ca 20 min.

2. Citronsås: Smält smöret i en tjockbottnad kastrull, rör i vetemjölet. Tillsätt vatten, crème fraiche och buljongtärning. Låt såsen småputtra under omrörning 5–10 min. Tillsätt citronskal och -saft. Smaka av med salt och peppar.

3. Rör ner äggulan i potatismoset. Spritsa en rand av mos runt fisken i formen. Häll såsen över fisken, strö över osten. Höj ugnstemperaturen till 250° och ställ in gratängen i ugnen ytterligare 5–10 min.

4. Garnera med fänkål, räkor, kräftstjärtar och citronklyftor.

 

Läs mer:

Bacon toppad fiskgratäng

Fiskgratäng med rödspätta, dillsås och räkor

Pastagratäng med chorizo

 

Av Ellinor Varady

Foto: Erik Karlsson

 


Läs mer om:

Dela
(619)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…