Annons

Annons

Lyxig fisk- och skaldjursgratäng

Dela
(0)

Lyxig fisk- och skaldjurgratäng

Gratinera fisken med en dilldoftande räksås och spritsa potatismos längs kanten – lyxigt!

Lyxig fisk- & skaldjursgratäng
4 port
500 g färska vita fiskfiléer
1 tsk salt
Potatismos
1 kg mjölig potatis
¾ dl varm mjölk
2 msk smör
1 äggula
Gratängsås
1 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl vatten
½ fiskbuljongtärning
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 äggula
1 dl riven lagrad ost
1/2 dl finhackad dill
200 g skalade räkor
Garnering
räkor
dill
citronskivor
Ugn 175°

Annons

Gör så här
1. Potatismos: Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka ca 20 min. Häll av vattnet och stöt eller mosa potatisen. Blanda potatis med varm mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner äggulan i moset.
2. Lägg fisken i en smord ugnsform, salta. Täck över formen med aluminiumfolie och koka fisken i ugnen ca 10 min. Ta ut och häll av vätskan.
3. Spritsa potatismostoppar längs formens kant.
4. Gratängsås: Fräs smör och vetemjöl i en kastrull. Rör under omrörning ner vattnet, smula ner buljongtärningen samt tillsätt grädden. Låt såsen koka samman i 4–5 min. Krydda med salt och peppar. Ta av kastrullen och tillsätt äggula och ost. Vänd ner dillen. Spara några räkor till garnering och tillsätt resten av räkorna i såsen.
5. Häll såsen över fisken. Gratinera mitt i ugnen ca 10 min eller tills gratängen fått fin färg. Garnera med de sparade räkorna, dill samt citronskivor.

Av Bitte E:son Forsberg Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…