Annons

Annons

Lyxig butterkaka med nötcrème

Härlig smak får butterkakan när du fyller bullarna med nötcréme, hasselnötter och smör.

Dela
(0)

20 stora bullar
25 g jäst
3½ dl mjölk, rumstemp
3/4 tsk stött kardemumma
1 dl strösocker
1 ägg
10–11 dl vetemjöl
125 g smör, mjukt
½ tsk salt
Fyllning
75 g smör, mjukt
200 g nötcrème
1½ msk muscovadosocker (gärna mörkt)
100 g hasselnötter
Till pensling
ägg
Glasyr
1 dl florsocker
ca 1 msk vatten
Ugn 200º

Annons

Gör så här

1. Smula jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt kardemumma, socker, ägg och lite mer än hälften av mjölet. Tillsätt det riktigt mjuka smöret klickvis. Ta i resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen.

2. Arbeta degen smidig. Tillsätt saltet i slutet av bearbetningen. Arbeta degen ytterligare ca 2 min. Låt jäsa under duk i 1–1½ tim.

3. Fyllning: Rör samman smör, nötcrème och muscovadosocker. Kavla ut degen till en rektangel, ca 60×35 cm. Bred på krämen. Hacka nötterna och strö dem över krämen. Rulla samman från långsidan.

4. Dela i 20 bitar. Lägg dem i en långpanna, ca 25×40 cm, med bakpapper, snittytan ska vara uppåt. Låt jäsa under duk i 30–40 min. Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min.

5. Glasyr: Rör samman glasyren, lite vatten i taget, och ringla den över kakan.

Av Boel Ottmer Foto: Pontus Ferneman

Läs mer:

Butterkaka med mandelkräm

Världens bästa kanelbullar

Sockerbullar med äpple och kanel


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…