Annons

Annons

Lyxa till det med filé!

Satsa på knaperstekt bacon till fläskytterfilén och en lyxigt god madeirasås. Bättre än så blir det inte!

Fläskfilé med sås och potatis

4 port
600 g fläskytterfilé
2 msk smör

Madeirasås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tsk brun farin
5 dl madeiravin
1/2 dl röd balsamvinäger
3 msk konc kalvfond
2 tsk kinesisk soja
1 msk Maizena såsredning

Annons

Topping
140 tärnad bacon
1 citron, rivet skal
lite finhackad persilja

Servering
råstekt potatis
morötter, sugar snaps

Ugn 225 °

 

Gör så här

1. Putsa filén. Salta, peppra och bryn den i smör i en stekpanna. Lägg över på plåt med bakpapper och stek färdigt mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på ca 75°, det tar ca 45 min.

2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs båda löksorterna i smör. Strö över farin och fräs ytterligare 1 min. Tillsätt madeira, vinäger, fond och soja. Låt puttra tills ca halva mängden återstår. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Låt koka upp på nytt och red av med såsredning.

3. Topping: Stek bacontärningarna knapriga på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda med citronskal och persilja. Strö blandningen över filén inför servering eller servera i en skål bredvid.

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(1)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…