Annons

Annons

Lyxa till det med filé!

Satsa på knaperstekt bacon till fläskytterfilén och en lyxigt god madeirasås. Bättre än så blir det inte!

Dela
(1)

Fläskfilé med sås och potatis

4 port
600 g fläskytterfilé
2 msk smör

Madeirasås
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 msk smör
2 tsk brun farin
5 dl madeiravin
1/2 dl röd balsamvinäger
3 msk konc kalvfond
2 tsk kinesisk soja
1 msk Maizena såsredning

Annons

Topping
140 tärnad bacon
1 citron, rivet skal
lite finhackad persilja

Servering
råstekt potatis
morötter, sugar snaps

Ugn 225 °

 

Gör så här

1. Putsa filén. Salta, peppra och bryn den i smör i en stekpanna. Lägg över på plåt med bakpapper och stek färdigt mitt i ugnen tills köttet har en innertemperatur på ca 75°, det tar ca 45 min.

2. Sås: Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs båda löksorterna i smör. Strö över farin och fräs ytterligare 1 min. Tillsätt madeira, vinäger, fond och soja. Låt puttra tills ca halva mängden återstår. Sila och häll tillbaka såsen i kastrullen. Smaka av med salt och peppar. Låt koka upp på nytt och red av med såsredning.

3. Topping: Stek bacontärningarna knapriga på medelvärme. Låt rinna av på hushållspapper. Blanda med citronskal och persilja. Strö blandningen över filén inför servering eller servera i en skål bredvid.

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(1)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…