Annons

Annons

Lyxa till det med ankbröst & rödvinssås

Ankbröst med fikon och rödvinssås

Smörstekt ankbröst är gott tillsammans med läckra tillbehör som fikon, rödvinssås och potatisgratäng.

2 port
Ankbröst
1 ankbröst, 250–300 g
salt, peppar
2 msk fikonmarmelad
2 färska fikon
Potatisgratäng
350 g mjölig potatis
ev muskotnöt
1/2 dl grädde
3 msk riven västerbottensost
Sås
1 liten morot
21/2 dl rödvin
1/2 tärning hönsbuljong
salt och peppar
1 tsk maizena majsstärkelse
Ugn 125 °, 225 °

Annons

Gör så här
1. Sås: Skala och tärna moroten. Låt koka tillsammans med rödvinet och buljongtärningen tills hälften av såsen återstår. Smaka av med salt och peppar.
2. Rör ut majsstärkelsen i lite vatten och vispa ner i såsen. Koka upp igen och ta av grytan när såsen tjocknat.
3. Ankbröst: Skär snitt i skinnsidan på ankbröstet, krydda med salt och peppar. Stek i smör 4 min på skinnsidan. Vänd och stek 2 min på andra sidan. Lägg över i ugnsfast form. Bred på fikonmarmelad och låt steka klart (tills innertemperaturen är 65–70 °, beroende på hur rosa du vill ha den) i 125 ° varm ugn. Skär kryss i fikonen och låt dem steka med i ugnen.
4. Potatisgratäng: Skala och skär potatisen i tunna skivor. Lägg skivorna i smorda ugnsfasta formar. Krydda med salt, peppar och ev riven muskot mellan lagren. Häll över grädde och toppa med osten. Ställ in i ugn ca 40 min på 225 °.
5. Skiva ankbrösten och servera dem med sås, varma fikon och gratäng.

Gillar du att laga läckra festmåltider? Vad sägs om fläskfilé med rotfrukter eller fina fisken till fest?

Av Janet Gustavsson
Foto: Erik Karlsson

Mer om detta

Läs också:

Dela
(0)

Annons

Annons

Annons


Annons


Annons

Laddar nästa sida…