Annons

Annons

Baka ljuvliga vaniljgifflar

Sockerdoppade vaniljgifflar som ser proffsiga ut och smakar underbart! Äkta vaniljkräm är hemligheten med de goda vetegifflarna.

Dela
(18)

vaniljgifflar

32 st
50 g jäst
3 dl mjölk (kall)
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
11–12 dl vetemjöl
175 g smör, mjukt

Vaniljkräm
1½ dl mjölk
¾ dl vispgrädde
½ vaniljstång
3 äggulor
3/4 dl strösocker
1½ msk vetemjöl
1 msk smör, mjukt

Annons

Pensling & garnering
ägg
smör
strösocker

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Rör ut jästen i mjölken. Ta i salt, socker, ägg och ca hälften av mjölet. Tillsätt smöret klickvis. Ta i resten av mjölet och arbeta samman till en smidig deg. Låt jäsa under duk i ca 1½ tim.

2. Vaniljkräm: Häll mjölk, grädde och vaniljstång (delad på längden) i en kastrull. Låt koka upp. Vispa ihop gulor, socker och mjöl. Häll den heta gräddmjölken över äggbandningen under vispning. Häll tillbaka allt i kastrullen (inklusive vaniljstång) och låt sjuda under omrörning tills det tjocknat. Ta från värmen. Rör i smöret. Sila och låt svalna.

3. Dela degen i fyra delar. Kavla ut till rundlar. Dela varje rundel i 8 snibbar. Lägg en klick vaniljkräm på varje snibb. Rulla samman gifflarna från den breda sidan. Låt jäsa under duk ca 30 min. Pensla med lätt uppvispat ägg.

4. Grädda i mitten av ugnen 8–10 min. Pensla gifflarna med smält smör och doppa i socker före servering.

 

Läs mer

Fudgefyllda chokladgrottor

Nutellasnurror

Citronrutor i långpanna

 

Av Boel Ottmer

Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(18)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…