Annons

Annons

Ljuvliga pärontarteletter

Dela
(0)

Baka med päron

Grundreceptet kommer från Bo Hagström fast han fyller tarteletterna med solmogna italienska persikor!

Pärontarteletter

4-6 portioner

Pajdeg

75 g smör

3 dl vetemjöl

1 dl+1 msk florsocker

1 nypa salt

2 tsk vaniljsocker

Annons

1 ägg

1 äggula

Frangipanekräm

100 g mjukt smör

100 g florsocker

2 ägg

1 msk Amaretto di Saronno (mandellikör)

10 g vetemjöl (1 msk)

100 g skållad mald mandel

Fyllning

2-3 mogna päron

Ugn 200 grader

Gör så här

Gilla Hemmets på Facebook

1. Pajdeg: Kör allt utom äggen i matberedaren till en smulig massa. Tillsätt ägg och äggula och kör hastigt ihop till en deg. Lägg degen i plast i kylen 1 timme.

2. Frangipanekräm: Vispa smöret mjukt och luftigt. Tillsätt florsockret och fortsätt vispa. Tillsätt äggen, ett i taget, och vispa till en jämn smet. Tillsätt mandellikören. Sänk hastigheten och tillsätt mjölet och mandeln. Fortsätt vispa 1 minut så att det kommer in luft i blandningen. Ställ åt sidan.

3. Fyllning: Dela och kärna ur päronen. Skär dem i tunna klyftor.

4. Kavla ut degen mellan plastfolie. Fodra 4-6 tartelettformar med löstagbar botten med deg. Eller lägg degen i en form med diam 24 cm. Lägg frangipanekräm i varje form upp till 1 cm från kanten. Fördela päronklyftorna i formarna.

5. Ställ tarteletterna i frysen 2 timmar. Baka dem direkt från frysen mitt i ugnen tills de fått fin färg, ca 20 min.

6. Låt dem svalna och pensla dem med en sockerlag. (Koka upp 2½ dl vatten och tillsätt 2 dl strösocker, koka några min och kyl.)

 

Gillar du att baka med päron? Vad sägs om dessertpaj på nytt sätt eller muffins fyllda med päron och choklad?

Text och foto: Kritina Palmenäs


Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…