Annons

Annons

Lin botade sig själv från stroken!

När den kinesiska läkaren och akupunktören Lin Huan Yin drabbades av en stroke var hon tillbaka på sin egen mottagning redan efter en vecka – tack vare att hon omedelbart började behandla sig själv med akupunktur!

Dela
(248)

Lin Huan Yin visar hur hon med hjälp av akupunkturnålar behandlade sig själv efter sin stroke.

Lin Huan Yin visar hur hon med hjälp av akupunkturnålar behandlade sig själv efter sin stroke.

 

Kinesisk medicin och akupunktur används parallellt med västerländsk medicin i Kina och blir också alltmer vanligt i Sverige. 62-åriga Lin Huan Yin är kinesisk överläkare från universitetssjukhuset i Peking. Hon kom hit 2001 och öppnade sin klinik i Malmö året därpå.

Annons

I Malmö lever hon familjeliv på kinesiskt vis och delar en lägenhet tillsammans med sin dotter Ninj, svärsonen Minj och deras lilla son Gigi. Det var när hennes barnbarn började skrika och hon gick tvärs över vardagsrummet för att lyfta upp honom som hela världen snurrade till.

—Min dotter hörde ett brak, kom inspringande och hittade mig på golvet.

I det läget kände Lin sig helt okej och funderade över hon kunde ha snubblat på något. Men hennes dotter såg att något inte stämde och körde mamman direkt till akuten.

—Efter att vi hade väntat i flera timmar fick jag träffa en läkare, då svartnade det för ögonen på mig. De gjorde ultraljud och en hjärnröntgen och konstaterade att jag fått en stroke och la in mig.

Lin hade varit förutseende att ta med sig sin egen sjukvårdsväska till sjukhuset. Eftersom hon vet hur viktigt det är att handla snabbt vid stroke bad hon dottern, även hon sjukvårdsutbildad i Kina, att genast sätta tjocka nålar på henne under tungan.

—Om jag inte hade gjort detta hade jag kunnat få klassiska strokebiverkningar som förlamning i halva kroppen eller talproblem. Läkaren ville först och främst ge mig medicin men han hade bråttom och när han hade gått satte vi igång. Därefter somnade jag och sov djupt tills jag väcktes klockan sex nästa morgon för att få tabletter.

Resten av tiden på sjukhuset gav Lin sig själv akupunktur två gånger om dagen samtidigt som hon tog läkarens medicin.

—Sköterskorna undrade vad jag höll på med, jag satte ju nålar överallt, på huvudet, vid vristerna, på händerna, i ansiktet och på ryggen. Men jag förklarade att nålarna gör att blodcirkulationen fungerar bättre och stärker kroppens qi, man kan säga att det är kroppens energi som rör sig mellan punkterna där nålarna sätts in.

I början hade Lin problem med vänster hand och vänstra sidan av kroppen men efter några dagar blev det mycket bättre och redan efter en vecka var hon tillbaka på arbetet!

Efter sin stroke arbetade hon deltid i fyra månader men är nu helt återställd och håller sig som vanligt i trim genom att promenera från hemmet vid Stadion till mottagningen vid Värnhemstorget. Det är fyra kilometer, tar ungefär en timme och hon går oavsett väder.

—Promenader är bra för alla åldrar! Men det gäller att hålla sig varm och undvika drag och kyla, det leder till brist på qi.

När Lin har tid tar hon sig även till simhallen och tränar även qigong då och då.

—Hade jag inte varit så målmedveten och behandlat mig själv från början så är det inte säkert att jag hade stått här nu, avslutar Lin Huan Yin.

 

 

Rätt mat är viktigt

Förutom sin akupunktur var Lin Huan Yin väldigt noga med maten i det akuta skedet efter stroken. På menyn stod sallad, tomater, gröna grönsaker som broccoli och spenat, lax, mandlar, nötter (framför allt valnötter) och hon undvek kött i tre månader innan hon började med lite nötkött.

Rätt mat är en viktig del av den kinesiska medicinen. Lin äter ett kilo frukt och grönsaker om dagen.

—Ät färska tomater, koka andra grönsaker som till exempel blomkål i några minuter och krydda med chili, vitlök eller sesamolja, tipsar hon.

Andra bra matvaror är bönor, tofu, valnötter, mandlar och solrosfrön. Undvik socker och alkohol helt och ät sparsamt med fisk och kött.

 

Från astma till pms

Lin Huan Yin har tidigare arbetat som överläkare vid Universitetssjukhuset i Peking, dit hon återvänder regelbundet. Hon har även undervisat internationella studenter i traditionell kinesisk medicin. På sin klinik i Malmö utför hon behandlingar mot allergi, astma, ryggproblem, reumatism, magproblem, barnlöshet, pms, impotens, rökavvänjning och stress.

 

366 punkter

Visste du att kroppen har 366 akupunkturpunkter? Mellan dem löper 14 s k meridianer. Såväl akupunkturpunkter som linjer finns inritade på doktor Lins akupunkturdocka.

 

Läs mer:

Nya behandlingar mot stroke

Jag åt min fri från min migrän!

Musikmetoden som hjäper hjärnan återhämta sig

 

Av Caroline Alesmark

Foto: Gugge Zelander, Shutterstock

 


Läs mer om:

Dela
(248)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…