Annons

Annons

Laxtoppad purjopaj

Festlig paj fylld med purjolök och toppad med kallrökt lax och crème fraiche. Kan göras antingen i portionsformar eller en stor form.

Dela
(0)

Laxtoppad purjopaj

4 port
Pajdeg
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning
1 purjolök
2 msk rapsolja
salt & peppar
2 dl matlagningsgrädde
3 ägg
150 g riven ost
50 g flagad mandel

Garnering
1 knippa dill
1 dl crème fraiche
150 g kallrökt lax

Annons

Ugn 200 °

 

Gör så här

1. Pajdeg: Mixa ingredienserna till pajdegen och tryck ut i 4 små pajformar. Nagga med en gaffel. Ställ kallt 30 min.

2. Fyllning: Skölj och slanta purjolöken. Låt purjon sakta mjukna i rapsoljan i 10 min på svag värme, salta och peppra.

3. Vispa matlagningsgrädde, ägg och riven ost. Lägg purjolöken i pajskalet och strö på flagad mandel. Häll äggblandningen över och grädda mitt i ugnen, ca 30 min.

4. Garnering: Hacka dill och rör med crème fraiche. Gör vackra rosor av lax. När pajen är färdiggräddad och fått svalna något, dekorera med rosorna och klickar av dillkrämen.

 

Läs mer

Färskpotatispaj med timjan

Pannkaksrulle med lax och spenat

Lyxig laxcheescake 

 

Av Janet Gustavsson

Foto: Pontus Ferneman

 


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…