Annons

Annons

Laxpaj med purjolök

Paj med lax, pepparrot och dill – alltid en vinnande kombination!

Dela
(0)

Laxpaj med purjolök

4 port

Deg

3 dl vetemjöl
150 g smör
2 msk kallt vatten

Fyllning

1 purjolök
2 msk smör
300 g kallrökt skivad lax

Äggstanning

3 ägg
3 dl vispgrädde
1 dl gravlaxsås
21/2 dl riven lagrad ost
4 msk färsk riven pepparrot
3 msk finhackad dill
1 tsk salt
1 kryddmått svartpeppar

Annons

Garnering

laxros
små dillvippor
citronskivor

Ugn 225°

 

Gör så här

1. Deg: Blanda mjöl och smör, gärna i matberedare. Tillsätt kallt vatten och arbeta snabbt ihop till en degboll. Lägg degen i kylen 10 min.

2. Tryck eller kavla ut degen i en smord pajform, ca 24 cm i diam. Nagga pajskalet med en gaffel. Förgrädda mitt i ugnen, ca 10 min.

3. Äggstanning: Vispa ihop ägg, grädde, gravlaxsås, ost, pepparrot och hackad dill. Salta och peppra.

4. Fyllning: Ansa och strimla purjolöken. Fräs blank och smidig i smör, utan att den får färg. Fördela purjon i pajskalet och häll äggstanningen över.

5. Putsa laxskivorna. Forma dem till luftiga rosor eller snurror och fördela i pajformen. Grädda mitt i ugnen, tills pajen stannat helt och blivit gyllene, ca 40 min.

6. Garnera vid servering med laxros, dillvippor och citronskivor.

Tips! Här har vi format laxen till rosor i fyllningen, men det går naturligtvis lika bra att strimla den.

 

Läs mer

Frasig sparrispaj med salladslök

Öppen skagenpaj

Lyxig laxcheesecake

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…