Annons

Annons

Laxgratäng på spenatbädd

Spritsat potatismos med ljuvlig vitvinsspetsad sås sätter guldkant på den goda gratängen med lax. En riktigt festmåltid!

Dela
(0)

Laxgratäng på spenatbädd

4 port

Potatismos
1 kg mjölig potatis
¾ dl mjölk
2 msk smör
1/2 tsk salt
1 krm svartpeppar
1 äggula

Gratäng
1 purjolök
200 g bladspenat
2 msk smör
4 skinnfria portionsbitar lax à 175–200 g
100–150 g skalade räkor
150 g färskost, t ex philadelphia
3 msk finhackad dill

Annons

Gratängsås
2–3 msk konc hummerfond
2 dl vispgrädde
1 dl vitt torrt vin
2 msk vetemjöl
2 dl riven ost

Garnering
100 g skalade räkor
dill
rivet citron- el limeskal

Ugn 225° 

 

Gör så här

1. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Koka potatisbitarna i lättsaltat vatten tills de är riktigt mjuka, ca 20 min. Häll av vattnet och stöt eller mosa potatisen. Värm mjölken och vispa ner den och smör i potatisen. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula i moset.

2. Gratäng: Skölj, ansa och strimla purjolöken. Ansa spenaten. Fräs lök och spenat blankt och smidigt i smör, sila bort överflödig vätska om det behövs. Fördela blandningen i en smord ugnsform. Spritsa potatismostoppar utmed formens kant.

3. Putsa laxbitarna och skär ett längsgående snitt i varje bit som en ficka. Skär därefter små snitt in i varje sida på laxfilén. Salta lätt på fisken. Grovhacka räkorna. Blanda färskost, räkor och dill. Fördela blandningen i laxfickorna. Placera laxbitarna mitt i formen.

4. Gratängsås: Vispa ihop fond, grädde, vin och mjöl i en kastrull. Låt såsen koka upp och sedan sjuda några min under omrörning. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över laxen. Strö över ost. Gratinera mitt i ugnen ca 15 min.

5. Garnera gratängen med räkor, dillvippor samt citron- el limeskal. Servera med sallad och bröd.

 

Läs mer:

Laga läcker lasagne

Lövbiffsgratäng med paprika

Oxrullader i gräddsås

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell


Läs mer om:

Dela
(0)



HVO17-vardvego_980x240-V


Annons


Annons

Laddar nästa sida…