Annons

Annons

Lax- och räkgryta med saffran

Lyxig fiskgryta med lax, räkor och saffran! Lättlagad festmat som känns lyxig men i själva verket går både snabbt och lätt att laga.

Annons

Saffransdoftande lax- & räkgryta.
4 port

600 g laxfilé utan skinn och ben
500 g räkor med skal
1/2 purjolök
2 vitlöksklyftor
1/2 röd chili
1 röd paprika
1 fänkål
3 stora tomater
0,5 g saffran (1 pkt)
11/2 dl vitt vin
3 dl vispgrädde
1/2 dl vatten
2 msk konc fiskfond
3 msk finhackad dill
1 dl små fina gröna ärter

Garnering
grovhackad dill

 

Gör så här

1. Dela laxen i bitar. Skala räkorna. Ansa och strimla purjolöken. Skala och finhacka vitlöken. Kärna ur och finhacka chilin. Kärna ur och tärna paprikan. Ansa och strimla fänkålen. Grovhacka tomaterna.

2. Fräs purjolök, vitlök, paprika och fänkål blankt och smidigt i olja utan att det tar färg i en traktörpanna.

3. Skär tomaterna i grova bitar. Tillsätt saffran och tomater och fräs vidare i ett par min. Tillsätt vin, grädde, vatten samt fiskfond. Låt allt småkoka under lock i ca 10 min. Krydda med lite salt och peppar.

4. Tillsätt laxbitarna och låt grytan sjuda i ca 5 min. Tillsätt räkor, dill och gröna ärter. Garnera med grovhackad dill och servera med ris.

 

Läs mer:

Lyxig räkgratäng med räkor

Lyxig smörgåsrulle med lax och räkor

Pannkaksrulle med räkor

 

Av Bitte E:son Forsberg

Foto: Anders Norrsell

Läs också:

Dela
(10)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…