Annons

Annons

Lax med potatistoppar

Dela
(0)

Lax och potatistoppar

Lax med potatistoppar
4 port
4 portionsbitar laxfilé
salt och peppar
1 tsk stött rosépeppar
1 citron, skal & saft
2 msk smör
Potatistoppar
1 kg mjölig potatis
25 g smör
1 dl mjölk
2 äggulor
salt, peppar
1 krm riven muskotnöt
Sås
1 dl vatten
3 msk konc hummerfond
1 dl crème fraiche
2 dl vispgrädde
2 tsk fransk senap
2 msk hackad dill
Garnering
8 rädisor
ärtskott
Ugn 150°, 225°

Annons
Gilla Hemmets på Facebook

Gör så här
1. Lägg laxen i en smord ugnsfast form. Krydda med salt och peppar, strö över rosépeppar och rivet citronskal, pressa över citronsaft och klicka på smör. Ställ in i 150° varm ugn ca 20 min.
2. Potatistoppar: Skala, tärna och koka potatisen i lättsaltat vatten. Häll av och tillsätt smör, mjölk och äggulor. Vispa till ett fast mos. Smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Spritsa toppar på plåt med bakpapper och gratinera högst upp i ugnen, 225°, 5–10 min.
3. Sås: Blanda ingredienserna och koka upp. Låt sjuda några minuter under omrörning. Häll såsen över fisken. Toppa med tunt skivade rädisor och några ärtskott.

Av Janet Gustavsson Foto: Erik Karlsson

LÄS MER: Lyxig lax- och räkpaj

LÄS MER: Laxgratäng med fetaost

LÄS MER: Festlig laxtartar 



Läs mer om:

Dela
(0)


Annons


Annons

Laddar nästa sida…